Bereid je voor op PBS

Naar verwachting gaat in september het Personal Bidding System (PBS) live. In een werkgroep denken enkele kaderleden van FNV Bondgenoten en de VNC met de KLM mee over een zo goed mogelijke invulling van de mogelijkheden van PBS.
PBS is een totaal nieuw verzoekensysteem met veel meer mogelijkheden dan het huidige Plan & Go. Daar waar nu alleen de mogelijkheid bestaat tot het aanvragen van reizen op datum of verzoeken voor vrije tijd, krijgen we straks ook de mogelijkheid om te bieden op o.a:

  • reiscycli (kort/lang weg)
  • samen met (buddy)
  • routeregio (NAD, MAD, SAM, MEA, FEA, AFR)
  • vrije tijd
  • vliegtuigtype
  • aanmelden na een bepaald tijdstip
  • aantal routedagen
  • blokreserve

Daarnaast krijgen we meer zicht en invloed op week 3 en 4 van de indeling. Bovendien komt er de mogelijkheid om week 3 en 4 los te klikken, d.w.z. terug te geven aan het systeem, omdat de reis je niet bevalt of omdat je plotseling een afspraak hebt in die week. Veel flexibiliteit dus!

Uitgangspunten voor PBS zijn: RUST in de indeling en GRIP op de indeling. Er komen meer tools om de indeling aan te sturen dan in het huidige Plan & Go. Je kunt verschillende indelingsprofielen maken al naar gelang je wensen, en die kunnen dan weer voor bepaalde of voor onbepaalde tijd zijn. Je kunt met prioriteit of zonder prioriteit bieden. Je kunt ook je profiel tijdelijk uitzetten. Gewoon een reis op datum aanvragen blijft natuurlijk ook tot de mogelijkheden behoren. De mogelijkheden zijn legio.

Wat we ons bij dit alles moeten realiseren is dat PBS werkt met de regels van de WRR. Die zijn niet veranderd en stellen dus hun grenzen.
 
Meer tools, meer mogelijkheden, dat betekent ook: complexe materie.
Begin mei komt er een zogenaamde Web Based Training, die je stap voor stap wegwijs maakt in het nieuwe systeem. Je wordt aan de hand van virtuele collega’s door allerlei aanvraagmogelijkheden geleid, ieder naar gelang zijn of haar indelingswensen. Het is een zeer uitgebreide, laagdrempelige training, die gelinkt wordt aan de PBS wijzer. Deze PBS wijzer is nu al te lezen op Cabinet onder de knop Plan & Go. Half juni komt de mogelijkheid om daadwerkelijk zelf aan de slag te gaan, maar dan alleen als oefening: je kunt dan ‘schaduwdraaien’. Het echte aanvraagproces loopt dan nog via Plan & Go, maar je kunt om te oefenen ook al verzoeken in PBS plaatsen en kijken wat het effect ervan is. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je week 3 en 4 losklikt? Op deze manier raak je vertrouwd met het systeem en wat het voor jou kan betekenen.

We willen allemaal graag een indeling die zoveel mogelijk overeenkomt met onze wensen: bestemmingen, vrije tijd, samen met, lang of juist kort van huis etc. PBS wordt hiervoor het nieuwe systeem. We raden daarom iedereen aan om zich tijdig in de materie te verdiepen via de online PBS- wijzer, de Web Based Training, de ondersteuning die er komt op het Bemanningencentrum en het schaduwdraaien van PBS, voor de invoering van PBS in september. Op die manier ben je goed voorbereid en kun je optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden die PBS biedt.

Wij hebben er vertrouwen in dat dit systeem beter inspeelt op de wens van het Korps om de indeling individueel meer op maat te kunnen maken en daar zelf verantwoordelijkheid voor te kunnen nemen. En natuurlijk houden wij bij de implementatie en de voorbereiding van PBS voortdurend een vinger aan de pols.

Redactie Cabin Pressure.