2-daagse flight safety-recurrent

fsm_1Vanaf 1 mei zal de jaarlijkse recurrent training bestaan uit 2 dagen verspreid over het jaar. De KLM heeft je hierover per e-mail4crew geïnformeerd en inmiddels heb je ook een brief over dit onderwerp op het huisadres ontvangen. Onder andere op het forum, maar ook uit gesprekken met collega’s blijkt er de nodige onrust te zijn ontstaan over de 2-daagse recurrent Crew Safety & Security Training (nieuwe naam). Veel collega’s zien de nieuwe opzet namelijk als wéér een extra taak in eigen tijd, omdat de twee dagen “waar mogelijk" afgeboekt worden als een Nevenopdracht Gratis (NG).

Volgens de CAO heeft de KLM twee dagen per jaar ter beschikking als Nevenopdracht Gratis. Eén daarvan mag ze gebruiken voor de FS-recurrent, de andere voor een training. Zijn die twee dagen op, dan staat de NG-teller op nul en is de koek voor dat jaar op. In dat geval zal de (extra) recurrent- of cursusdag niet in eigen tijd plaatsvinden. Dit is een CAO-bepaling. Voor alle duidelijkheid: de NG-teller staat standaard op 1, omdat de recurrent oude stijl al standaard was. Iedere andere opdracht  zoals een omscholing of cursus gaat van de NG-teller af.

Wij zijn echter wel van mening dat er een beter evenwicht gevonden moet worden tussen werkzaamheden in eigen tijd en in werktijd. De balans is de laatste jaren naar de verkeerde kant doorgeslagen. Aan deze materie zullen we in het CAO-overleg zeker aandacht besteden.

Redactie Cabin Pressure