Nederlanders tegen versoepeling ontslagrecht

eerlijk_ontslagrecht2.png

 

De meeste Nederlanders zijn tegen het kabinetsplan voor het ontslagrecht. Naarmate meer informatie wordt gegeven, neemt het aantal tegenstanders nog toe, óók onder werkgevers. Dat blijkt uit een peiling van TNS NIPO in opdracht van de FNV. Volgens driekwart van de Nederlanders en tweederde van de werkgevers is het belangrijkste gevolg van het plan van minister Donner dat een vast contract minder waard wordt.

FNV-bestuurder Wilna Wind: "Dit laat zien dat in de maatschappij geen draagvlak is voor Donner's plannen. Hij kan ze maar beter zo gauw mogelijk intrekken. Wat we nodig hebben is extra banen, meer mensen aan de slag. En niet: hoe zet ik mensen snel en goedkoop op straat."

Als je ze blanco bevraagt, is 55 procent van de Nederlanders tegen het ontslagplan van minister Donner. Met meer informatie groeit dit naar 61 procent. Ook onder werkgevers groeit het aantal tegenstanders dan van 13 naar 25 procent.

Met stip op één als argument tegen Donners plan staat het vervallen van de preventieve toets. Nu toetst de kantonrechter of het CWI of een ontslag rechtvaardig en zorgvuldig is. Tweederde van de ondervraagden vindt het niet goed als dit vervalt.

Wilna Wind: "Met de bonden voeren we momenteel een informatiecampagne. Het onderzoek laat zien dat het heel nuttig is dat we hiermee doorgaan. En je mag hopen dat uiteindelijk in het kabinet het gezond verstand weer doorbreekt."
“Mocht onverhoopt het gezonde verstand niet op tijd wederkeren dan zal FNV Bondgenoten – en dus ook FNV Bondgenoten/Cabin Pressure -  proberen om het kabinet tot andere gedachten te bewegen”, zo laat onze vakbondsbestuurder Leen van der List ons desgevraagd weten.

Een op de vijf Nederlanders is nu inhoudelijk redelijk goed op de hoogte van de plannen. Onder werknemers in loondienst is dat meer dan een kwart. Kijk in de bijlage voor de meest vertelde sprookjes over ontslag.

Bijlage: Sprookjeskrant tegen ’n flitsontslag.pdf

Redactie Cabin Pressure.