Skip to main content

Verslag ALV

12 januari 2008

De Algemene Ledenvergadering van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure had dit jaar een bijzonder tintje, omdat de bijeenkomst werd afgesloten met de overhandiging van het rapport Quick Scan Werkdruk aan onder andere Wim Kooijman en Bart Vos.  Het was een interessante middag. Aan tafel zaten: Leen van der List (vakbondsbestuurder en onderhandelaar), Maaike Zorgman (vakbondsbestuurder/adviseur), Wil Fortgens (voorzitter Dagelijks Bestuur), Huib den Ouden (secretaris Dagelijks Bestuur) en Annetje Koreman (vice voorzitter). Hieronder een kort resumé.

bestuurfnv.jpg

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft haar ledental het afgelopen jaar bijna verdubbeld en het aantal leden groeit nog wekelijks. Tot 2012 zullen er volgens de planning 500 nieuwe CA’s per jaar op basiscursus gaan. Tijdens die basiscursussen worden de twee cabinebonden in de gelegenheid gesteld zich te presenteren. Annetje Koreman, verantwoordelijk voor o.a. de werving, roept leden op zich aan te melden als voorlichter.

Huib den Ouden geeft een uiteenzetting van de turbulente ontstaansgeschiedenis van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, ons aandeel in de CAO-onderhandelingen en de tot nu toe behaalde resultaten op diverse gebieden. Aansluitend kondigt bestuurder Leen van der List verkiezingen aan voor het Dagelijks Bestuur later dit jaar. Hij vraagt  de aanwezigen in te stemmen met de benoeming van het voorgestelde Dagelijks Bestuur tot het moment van die  verkiezingen. De leden gaan hiermee akkoord.

zaalalv.jpgMaaike Zorgman, samen met kaderlid Stefan Geerlings verantwoordelijk voor het pensioendossier, legt uit wat de inzet is van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ten aanzien van dit onderwerp. We zijn daarbij afhankelijk van pensioenwetgeving en afspraken die eerder tussen KLM en VNC zijn gemaakt. De KLM wil toe naar een zogenaamd voorwaardelijk geïndexeerde pensioenopbouw (afhankelijk van loon- en prijsontwikkelingen) op basis van middenloon. Hoewel in vele bedrijfstakken en beroepsgroepen een middenloonregeling gunstiger uitpakt, hebben berekeningen van pensioendeskundigen aangetoond dat bij het KLM cabinepersoneel de eindloonregeling in bijna alle situaties gunstiger is. Daar zetten we dan ook op in, alsmede op een normpensioenleeftijd van 60 jaar.

margreetpasman.jpgNa de pauze is het woord aan Margreet Pasman, adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten, die de resultaten van de Quick Scan Werkdruk aan de leden bekendmaakt. Fysieke belasting, vermoeidheid en de spanning tussen werk en vrije tijd scoren hoog en tonen aan dat er iets aan de hand is. Het rapport voorziet ook in aanbevelingen. 

Na de rondvraag en een uiteenzetting van de stand van zaken rond het PBS-overleg door Petra Fraanje sluit de voorzitter de vergadering.

Redactie Cabin Pressure