Skip to main content

Doorbraak IPB en belastingen!

06 februari 2008

Vandaag, 6 februari, is bekend geworden dat de KLM na moeizame onderhandelingen met de belastingdienst een akkoord heeft bereikt. Het akkoord betreft de verrekening van loonbelasting op IPB tickets. Daarbij is het enorme aantal bezwaarschriften dat is ingediend door de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers en FNV Bondgenoten van doorslag gevende betekenis geweest.

Wat is er afgesproken?

  • Vanaf heden, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 stopt de KLM met de verrekening van loonbelasting op IPB-tickets.
  • Vanaf 1 maart 2008 wordt het IPB zonetarief ZM weer ingevoerd. Bovenop dit ZM tarief wordt een toeslag berekend om de kosten voor het IPB reizen te dekken. Het IPB tarief ligt dan ongeveer op het prijsniveau van 2006.
  • Vanaf 1 juli 2008 zal voor IPB reizen de door de overheid opgelegde vliegbelasting gaan gelden. Deze vliegbelasting bedraagt € 11,25 per persoon voor vluchten binnen de EU tot en met 2.500 km. Voor bestemmingen buiten de EU en vluchten vanaf 2.500 km geldt een tarief van € 45 per persoon.

Wat betekenen deze afspraken voor jou?

  • De KLM zal de loonbelasting die in 2007 voor IPB-tickets is betaald voor haar rekening nemen. Deze ingehouden loonheffing wordt via het februarisalaris 2008 met iedere individuele werknemer verrekend. Wel wordt een deel daarvan (ongeveer 50%) weer ingehouden voor de dekking van de kosten die de KLM hiervoor gemaakt heeft. Informatie hierover is bij je salarisbrief van februari 2008 gevoegd.
  • Werknemers die in 2007 gebruik hebben gemaakt van IPB faciliteiten krijgen begin maart 2008 een nieuwe zgn. “december salarisafrekening”. Deze afrekening is de basis op grond waarvan zij hun belastingaangifte moeten doen. Heb je al aangifte gedaan, dan zul je een aanvulling op je aangifte moeten indienen.

Het kopen van IPB tickets.

  • IPB-tickets die je hebt aangevraagd en gekocht tot 1 maart 2008, kun je gebruiken voor vluchten vertrekkend t/m 4 maart 2008 vanaf Amsterdam.
  • Voor IPB-reizen met een vertrekdatum vanaf 1 maart 2008 kun je via de website van de Travelshop tickets aanvragen tegen het dan geldende (nieuwe) tarief.
  • Collega’s die vanaf woensdag 5 maart 2008 nog in het bezit zijn van tickets op basis van het oude tarief, krijgen op verzoek hun geld terug zonder administratiekosten.

Heb je nog vragen? Stuur een email aan hrinfolijn@klm.com  of bel 020 6493030.

Mede door het initiatief van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure om de mogelijkheid te bieden tot het downloaden van bezwaarschriften en deze ook gezamenlijk in te dienen is deze belastingregeling tot stand gekomen. We hopen dat de KLM in vervolg hierop ook met goede berichten zal komen met betrekking tot de wijzigingen in de IPB regeling. We vertrouwen op een eerlijke regeling die recht doet aan het rechtvaardigheidsgevoel van alle KLM'ers!

Redactie Cabin Pressure.