Skip to main content

Pensioenoverleg: Normpensioenleeftijd blijft 60 jaar.

18 maart 2008

Afgelopen maandag, 17 maart, is het pensioenoverleg tussen KLM en de Cabinebonden hervat. Er is onder andere gesproken over de pensioenleeftijd, het nabestaandenpensioen en de middelloon/eindloonregeling. We zijn ons ervan bewust dat deze materie voor veel collega’s ingewikkeld is. Daarom een korte en duidelijke samenvatting zonder al te veel in te gaan op de details.

Pensioenleeftijd blijft 60 jaar
KLM stelt voor om de zogenaamde normpensioenleeftijd te verhogen van 60 naar 65 jaar. Hoewel de keuze voor een pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar geen invloed zal hebben op de kosten of op de hoogte van het uiteindelijk te bereiken pensioen, zijn wij ervan overtuigd dat hiervoor bij het cabinepersoneel onvoldoende draagvlak zal zijn. Ondanks een pleidooi van de kant van KLM, komen we uiteindelijk met het bedrijf overeen dat de normpensioenleeftijd gehandhaafd blijft op 60 jaar!

Middelloonregeling
FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft in een brief aan KLM aangegeven dat de overgang van een eindloon- naar een middelloonregeling niet bespreekbaar is. Dat zou namelijk voor de meeste collega’s financieel erg onvoordelig zijn. De door KLM gewenste middelloonregeling wordt daarom dan ook resoluut geparkeerd als discussiepunt voor een later moment. Wel wordt afgesproken dat op 1 januari 2009 het cabinepersoneel opnieuw de keuze kan maken om over te gaan naar een middelloonregeling. Door KLM en de Cabinebonden wordt afgesproken dat over deze keuze door zowel de bonden als door de KLM goed zal worden gecommuniceerd. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure benadrukt bovendien dat deze overgang slechts op vrijwillige basis kan plaatsvinden.

Nabestaandenpensioen
Op dit moment bestaat het partnerpensioen voor Cabinepersoneel bij KLM uit een zogenaamde risicoverzekering: Je betaalt per maand een premie voor het risico dat je loopt om te overlijden en waarborgt zodoende een inkomen voor je nabestaanden. Zo’n verzekering is er in de regel ter meerdere eer en glorie van de verzekeraar. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is dan ook voorstander van een in pensioenland gebruikelijk degelijk partnerpensioen, waarbij pensioenrechten worden opgebouwd en bovendien de mogelijkheid bestaat van uitruil tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen.

Op 28 maart aanstaande zullen de pensioendeskundigen van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure weer aanschuiven om samen met de VNC en KLM uiteindelijk tot voor alle partijen aanvaardbare pensioenafspraken te komen.

Redactie Cabin Pressure.