Skip to main content

Uitspraak in stand-by zaak.

16 mei 2008

Zoals bekend is, is FNV Bondgenoten al jaren aan het procederen tegen de KLM over de inschaling van een aantal voormalige stand-by stewardessen. Zie hiervoor ook ons achtergrondartikel "FNV Bondgenoten naar de rechter voor ex stand-by stewardessen." In april 2006 is in hoger beroep de zaak nog eens toegelicht aan de rechters van het gerechtshof in Amsterdam. Op 8 mei jongstleden is er een uitspraak gedaan.

rechtspraak.gif Het proces wordt door FNV Bondgenoten gevoerd voor twee ex stand-by stewardessen. In de uitspraak die nu gedaan is wordt één van de eiseressen in het gelijk gesteld, de andere niet. Dat heeft onder andere te maken met het verschil in het aantal feitelijke vlieguren dat gemiddeld per maand door betrokkenen is gemaakt in de vijf jaren, voorafgaand aan hun vaste dienstverband. De rechter noemt dat “substantiële werkzaamheden”.

Op woensdag 21 mei a.s. zal onze bestuurder Leen van der List met onze advocaat bespreken wat de consequenties van de uitspraak zijn. Ook zal dan worden nagegaan wat deze uitspraak betekent voor andere voormalige stand-by CA's. Het gerechtshof oordeelt namelijk dat een collectieve vordering niet kan worden toegekend. Dat betekent dat van geval tot geval zal moeten worden beoordeeld in hoeverre de werkzaamheden tijdens de stand-by tijd “substantieel” zijn geweest. De rechter stelt overigens ook, dat zowel degenen die vóór als ná 1 januari 1988 na een stand-by periode bij KLM in vaste dienst zijn gekomen, aanspraak kunnen maken op een andere inschaling. Dit met inachtneming van de door het gerechtshof gestelde criteria met betrekking tot hun voorervaring.

Indien er mogelijkheden zijn om iets te doen voor leden van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure in dezelfde positie, dan zullen we dat natuurlijk doen. Loonvorderingen kunnen niet verder terug gaan dan 5 jaar. Daarom is het van belang, dat ex stand-by’ers die nu een vast dienstverband hebben, de verjaring van een eventuele vordering “stuiten”. Dat betekent dat vanaf dat moment geen verdere verjaring kan optreden. Veel collega’s hebben dit al gedaan. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is hierbij behulpzaam en kan haar leden precies uitleggen hoe te handelen.

Als je ook ex stand-by bent en je wilt dat FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ook jou helpt, dan kun je lid worden door je digitaal aan te melden via www.cabinpressure.nl. Voor contributie en voorwaarden verwijzen we je naar de informatie op de website. Vragen kun je altijd stellen via info@cabinpressure.nl

Redactie Cabin Pressure.