Skip to main content

Gerechtelijke uitspraak voormalige stand-by collega's: Hoe verder?

25 juni 2008

Op 8 mei jl. heeft het Gerechtshof te Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak die namens twee collega’s door FNV Bondgenoten/Cabin Pressure was aangespannen. Beiden hebben vroeger als stand-by CA gevlogen en zijn daarna een vast dienstverband met KLM aangegaan. De rechtszaak gaat over de toekenning van senioriteit en de consequenties daarvan op verschillende gebieden. Naast deze twee CA’s vertegenwoordigen wij momenteel nog enkele tientallen andere collega’s die in eenzelfde situatie verkeren.

De uitspraak van het Hof leert het volgende:

  • De bestaande overeenkomst  met betrekking tot de voormalige stand-by CA’s zoals die destijds is gesloten is te billijken, behalve als een werknemer onmiddellijk voorafgaand aan het vaste dienstverband, op regelmatige basis en gedurende meerdere jaren “substantiële werkzaamheden” voor de KLM heeft verricht;
  • Het Gerechtshof oordeelt dat in het ene geval aan het criterium zoals hierboven gemeld wordt voldaan; in het andere geval niet. Daarbij baseert het Gerechtshof zich op door KLM overlegde overzichten van vlieguren (tijd tussen off- en on-blocks).

Specialisten van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure hebben de uitspraak bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat de manier waarop het Gerechtshof de gemiddelde stand-by tijd per maand heeft berekend niet correct is. We zullen ons dan ook tot het Gerechtshof wenden om te bekijken of we het Hof kunnen bewegen te komen tot herziening van de berekeningen en daarmee mogelijk ook tot herziening van de uitspraak.

Vast staat dat een vervolg van de gerechtelijke weg nog vele jaren in beslag kan gaan nemen. Daarom onderzoekt FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ook de mogelijkheid om met KLM te komen tot een schikking. Dat vraagt om zorgvuldige afwegingen van alle partijen. In die uiteindelijke afwegingen zullen leden, die via FNV Bondgenoten/Cabin Pressure een zogenaamde stuitingsbrief aan KLM hebben gestuurd, een belangrijke stem hebben. Voor hen voeren we tenslotte de eventuele vervolgprocedures.

Deze inmiddels jarenlange procedure heeft helaas nog niet geleid tot een juridisch eindoordeel waarmee wij de tientallen dossiers in deze zaak positief hebben kunnen afronden. Wees er echter van overtuigd dat wij alles zullen inzetten om ook deze zaak succesvol voor onze leden te kunnen afsluiten.

Redactie Cabin Pressure