Skip to main content

24 Dagen zomerverlof voor 50-plussers

26 juni 2008

Als je 50 jaar of ouder bent, kun je 24 dagen aaneengesloten zomerverlof aanvragen in plaats van de gebruikelijke 22 dagen. Veel collega’s zijn niet op de hoogte van deze faciliteit uit de CAO (Bijlage 3, art. 4a). Mocht je van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan moet je dat aangeven bij je RSA. Prettig als je nét iets langer nodig hebt voor een vakantie of om te herstellen. strandstoel.jpg

Daarbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat het helaas niet om twee éxtra JV-dagen gaat. Standaard bestaat het zomerverlof uit 22 dagen, waarvan een deel reisverlof is. Het aantal JV-dagen in die periode van 22 dagen wordt in mindering gebracht op het saldo JV-dagen waar je in dat jaar recht op hebt (zie Bijlage 3 CAO). Het restant blijft staan voor je winterverlof. Twee dagen langer zomerverlof houdt dan ook in dat je winterverlof twee dagen korter zal zijn.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is voorstander van een gedegen “levensfasenbewust personeelsbeleid” dat is afgestemd op onze beroepsgroep. Daarvan is op dit moment geheel geen sprake. Ons motto is: “Gezond en in 100% dienstverband je pensioen halen”. Naarmate we ouder worden neemt met name de lichamelijke belasting toe. Onregelmatige werktijden, tijdverschillen en het werken in een drukcabine zijn enkele van de factoren die ons vak fysiek zeer belastend maken. Daarbij komen ook nog eens het verminderde reisverlof in de afgelopen jaren en een verhoging van de pensioenleeftijd. De KLM is het daarom aan haar cabinepersoneel verplicht te zorgen voor beleid dat ook de oudere collega’s gezond en gemotiveerd aan het werk houdt. Wij zullen de KLM hier nu en in de toekomst aan blijven herinneren.

Redactie Cabin Pressure