Skip to main content

Flight-safety recurrent en je NG-teller

13 augustus 2008

De nieuwe opzet van de flight-safety recurrent is ruim een jaar geleden ingegaan. Over het algemeen zijn de ervaringen positief. Er is echter nog wel wat onduidelijkheid over de wijze van indelen en afrekenen. Daarom hieronder een korte uitleg.

De KLM mag per jaar (van 1 april tot 1 april) twee dagen reisverlof gebruiken voor gratis nevenopdrachten. Dat kunnen de twee dagen van de jaarlijkse recurrent zijn, de driejaarlijkse recurrent, maar onder voorwaarden ook andere nevenopdrachten, zoals trainingen (zie CAO, bijlage 5, punt 8.7). Toch staat er ieder jaar op 1 april maar één tik op je NG-teller (Nevenopdracht Gratis). Dat komt omdat tot vorig jaar de flight-safety recurrent uit één dag bestond en automatisch een gratis nevenopdracht was. Die werd daarom uit gemak weggelaten. De NG die overbleef kon de KLM besteden aan andere nevenopdrachten.

Met de komst van de 2-daagse recurrent is het lastiger geworden om bij te houden hoe het zit met je NG-teller, omdat je teller op 1 april nog steeds op 1 wordt gezet. Daarom komt daar per 1 april 2009 verandering in. Enkele maanden geleden hebben we namelijk met de KLM afgesproken dat de teller dan gewoon op 2 komt te staan. Zo kan er geen onduidelijkheid meer bestaan over het aantal gebruikte dagen reisverlof voor nevenopdrachten.

Staat je teller eenmaal op nul, dan moet iedere ingedeelde nevenopdracht, of het nu een recurrent  of iets anders is, worden afgerekend met vrije tijd en is dus niet langer “gratis”. Beide dagen flight-safety recurrent dienen, indien ingedeeld als gratis nevenopdracht, op de laatste dag van je reisverlof behorend bij een reis met drie of meer dagen reisverlof te worden ingedeeld. 

Redactie Cabin Pressure