Skip to main content

Najaarsoverleg 2008: Samen doen wat mogelijk is.

11 oktober 2008

Het Najaarsoverleg 2008 vond vorige week plaats onder turbulente omstandigheden. De effecten van de kredietcrisis komen momenteel in volle omvang tot uitdrukking en het is niet duidelijk wanneer er sprake zal zijn van stabilisatie. Onduidelijk is ook wat hiervan uiteindelijk de doorwerking zal zijn op de economische omstandigheden. Vakcentrale FNV heeft voorgesteld om de CAO-onderhandelingen 2009 in te gaan met een looneis van 3,5 procent op jaarbasis. Daarmee wordt een insteek gekozen die de inflatie naar verwachting corrigeert en tenminste koopkrachtbehoud garandeert.

Verantwoordelijkheid
Sommige collegavakbonden weigeren in deze discussie hun verantwoordelijkheid te nemen en achten zich niet gehouden aan gematigde looneisen. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure vindt dergelijke vooringenomen stellingnamen onverstandig, kortzichtig en populistisch. Bovendien bestaat de uitkomst van goede CAO-onderhandelingen bij KLM uit veel meer dan de reële looneis, die deze 3,5 procent in onze ogen is. Dat is iets wat ons als professionele vertegenwoordigers van KLM cabinepersoneel, vorig jaar in het CAO traject 2007 heel duidelijk geworden is. Dat degenen, die in het recente verleden op het gebied van arbeidsvoorwaarden zo veel hebben weggegeven nu zo hoog van de toren blazen, getuigt niet van grote betrouwbaarheid of enige realiteitszin.

Koopkrachtbehoud
De regering heeft in het Najaarsoverleg toegezegd om het komende jaar de WW premie voor werkenden te verlagen tot nul Euro, zodat alle werknemers meer loon overhouden. Dat kan uiteindelijk per maand oplopen tot zo’n 88 Euro Netto. Eerder al kondigde de regering aan (op aandrang van de sociale partners waaronder FNV Bondgenoten) om de BTW niet met 1% te zullen verhogen. Dat hele pakket, in combinatie met onze alleszins verantwoorde looneis, levert verbetering van de koopkracht op. Dat geldt dus ook voor onze collega's, KLM cabinepersoneel, van éénbander tot Senior Purser! Bovendien levert deze totale koopkrachtimpuls naar ons idee een goede bijdrage aan het stabiliseren van de economie. En een stabiele economie is tenslotte nodig voor het leveren van KLM passagiers aan boord, die vervolgens uiteindelijk zorgen voor ons salaris. Verder heeft FNV Bondgenoten de regering laten weten ook nadrukkelijk op te zullen komen voor de koopkracht van chronisch zieken. Een geruststellende gedachte, omdat het ons allemaal kan overkomen chronisch ziek te worden!

Vertrouwen
In een toelichting met betrekking tot de resultaten van het Najaarsoverleg benadrukte FNV Voorzitter Agnes Jongerius, dat vertrouwen de sleutel is geweest tot deze succesvolle uitkomst. "In de financiële wereld is dat vertrouwen volkomen zoek. In ‘de polder’ hebben de hoofdrolspelers het vertrouwen na een hele vervelende periode gelukkig hervonden”.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is blij deel uit te maken van de grootste vakorganisatie in Nederland. We verwerven daarmee een stem in Nationale discussies op alle fronten die onze arbeidsvoorwaarden raken. Daarnaast kunnen we gebruik maken van alle expertise (zoals bijvoorbeeld m.b.t. arbeidsrecht, belastingrecht en onderhandelingservaring) die een grote professionele organisatie biedt. Dat brengt ons en daarmee dus onze leden, ook het komende CAO-traject in 2009 op een grote voorsprong.

Redactie Cabin Pressure