Skip to main content

Grensoverschrijdend werk en recht op aftrek hypotheekrente

27 oktober 2008

Het Europese hof vindt dat een Nederlandse werknemer voor zijn Belgische woning gewoon zijn hypotheekrente in Nederland mag aftrekken. Nederland weigert de werknemer deze aftrek tot op heden, maar volgens het Europese hof is deze weigering in strijd met het EG-verdrag (vrij verkeer van werknemers).

Casus
De Nederlander emigreert in 1993 naar België. Hij blijft echter werken voor de gemeente Maastricht en verwerft zijn gehele arbeidsinkomen in Nederland. Hij wil de hypotheekrente van zijn Belgische eigen woning in aftrek brengen op zijn Nederlandse inkomen. Volgens de inspecteur en Hof in 's-Hertogenbosch is dat echter niet mogelijk.

Beroepsactiviteit in Nederland
Het Europese Hof van Justitie heeft nu echter beslist dat de weigering van Nederland om de betrokkene aftrek te verlenen voor zijn hypotheekrente in strijd is met het EG-verdrag (vrij verkeer van werknemers). Het hof stelt dat Nederland de aftrek wel verleent aan ingezetenen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Het hof vindt het ook van belang dat de betrokkene zijn belastbare inkomen volledig verwerft uit een beroepsactiviteit in Nederland.

Discriminatie
Verder concludeert het hof dat het verschil in behandeling (op grond van de woonplaats) discriminerend is, aangezien ingezetenen de hypotheekrente wel in aftrek kunnen brengen, maar niet-ingezetenen, die hun belastbaar inkomen volledig of nagenoeg volledig in Nederland verwerven, niet.

Deze uitspraak kan van belang zijn voor Nederlandse collega’s met een eigen woning in een EU land.

Redactie Cabin Pressure.