Skip to main content

Versobering ontslagvergoeding op zeer ongelukkig moment.

30 oktober 2008

Hoe jonger de werknemer, des te minder tellen dienstjaren dan voortaan mee bij een ontslagvergoeding. Deze versobering is één van de maatregelen die de kantonrechters donderdagavond 30 oktober bekend maakten. FNV Bondgenoten vindt het een bijzonder ongelukkig moment voor deze maatregel, die zeker niet bijdraagt aan een beter functionerende arbeidsmarkt.

Ongelukkig moment
De Kring van Kantonrechters wil de "kantonrechtersformule" per 1 januari 2009 aanpassen. Dit is de vergoeding die de kantonrechter bij ontslag kan toewijzen aan een werknemer. Ze willen een andere berekening voor het aantal dienstjaren en rekening houden met de positie van werknemers op de arbeidsmarkt.

FNV Bondgenoten vindt dat de kantonrechters geen ongelukkiger moment hadden kunnen uitkiezen. De onzekerheid onder werknemers is door het economische klimaat al zeer groot. Daar komt nu een versobering van de ontslagvergoeding bij. Het is een illusie te denken dat deze wijzigingen veel zullen bijdragen aan een beter werkende arbeidsmarkt, integendeel.

Dienstjaren
Voor werknemers die via de kantonrechter worden ontslagen, wordt de vergoeding nu nog berekend door vermenigvuldiging van het aantal dienstjaren met het bruto maandsalaris én met een factor waarin de bijzondere omstandigheden van het geval zijn uitgedrukt in een cijfer. Daarbij tellen de dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar voor één maandsalaris, van 40 tot 50 jaar voor 1,5 en vanaf 50 jaar voor twee maandsalarissen.

De kantonrechters willen dit in de toekomst verlagen. De dienstjaren tot 35 jaar tellen dan voor 0,5, van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor 1,5 en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen. Zij voeren hiervoor als argument aan, dat de arbeidspositie voor jongeren dusdanig is verbeterd, dat zij met minder ontslagvergoeding toekunnen. Oudere werknemers hebben meer bescherming nodig.

Ook zullen de kantonrechters vanaf 1 januari kijken naar de arbeidsmarktpositie van werknemers. Volgens de rechters heeft een werknemer die door zijn werkgever in staat wordt gesteld om zijn kennis door cursussen bij te houden en uit te breiden een steviger positie op de arbeidsmarkt. Hij heeft daarom minder financiële bescherming nodig dan andere collega's, menen ze.

Cabin Inflight Services
Gelukkig is overtolligheid en ontslag op dit moment totaal niet aan de orde bij KLM in het algemeen en bij Cabin Inflight Services in het bijzonder. En mocht het zo zijn dat er echt zware tijden aanbreken, dan heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure afspraken met KLM gemaakt, die de pijn in eerste instantie voor Nederlandse CA’s verzacht. Te denken valt hierbij aan maatregelen met betrekking tot de Privat Air operatie op Houston en de inzet van Asian Cabin Crew op routes naar China en Zuid Korea.

Niemand weet in hoeverre de kredietcrisis doorsijpelt naar de “echte” economie. Daarom houdt FNV Bondgenoten/Cabin Pressure de actualiteit scherp in de gaten. Als vakbond behorend bij de grootste werknemersorganisatie in Nederland met een half miljoen leden staan we sterk en kunnen we de toekomst aan!

Kies voor FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, dan speel je op zeker!

Redactie Cabin Pressure.