Kom in actie tegen de tickettax!

De omstreden tickettax is de laatste dagen weer veel in het nieuws. Het kost de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen aantoonbaar tienduizenden klanten en dat kunnen we in deze economisch onzekere tijden niet gebruiken. Daarom ondersteunen wij onderstaande actie die op woensdag 11 februari as. door de Ondernemingsraden van KLM, Martinair, Transavia.com en Luchthaven Schiphol wordt georganiseerd.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure hecht veel belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en dus ook aan de zorg voor het milieu. De tickettax draagt daar niet aan bij als passagiers uitwijken naar luchthavens over de grens en de inkomsten voor de overheid niet direct aan milieumaatregelen ten goede komen. Tegelijkertijd realiseren we ons dat er meer factoren van invloed op de werkgelegenheid zijn dan alleen de tickettax. Je kunt van ons verwachten dat we op alle speelvelden en op alle niveau’s aanwezig zijn. In Amstelveen, op Schiphol en in Den Haag!

Oproep van de gezamenlijke Ondernemingsraden:

Kom in actie tegen de tickettax!

Op 1 juli 2008 werd in Nederland de vliegbelasting ingevoerd. Vanaf dat moment hebben tienduizenden passagiers ervoor gekozen Schiphol te mijden en vanaf een Duitse of Belgische luchthaven hun reis te beginnen. De schade die daardoor is ontstaan wordt nu in volle omvang zichtbaar en wordt bovendien versterkt door de zorgelijke economische situatie van dit moment

De Ondernemingsraden van KLM, Martinair, transavia.com en de Luchthaven Schiphol hebben eerder hierover al hun grote zorg richting de politiek uitgesproken. Deze wetgeving zorgt er namelijk voor, dat Nederlandse werkgelegenheid zich verplaatst naar het buitenland. Dat kan en mag in onze ogen niet de bedoeling zijn.

Zo’n 40.000 werknemers en hun gezinnen, onze collega’s, zijn voor hun inkomen direct afhankelijk van florerende Nederlandse luchtvaartmaatschappijen met een aantrekkelijke en goedkope Luchthaven Schiphol als thuishaven. Zoals bekend is de Nederlandse burgerluchtvaart een bedrijfstak die dagelijks op het scherpst van de snede de concurrentie moet aangaan met buitenlandse branchegenoten. Dat doen wij als werknemers vol overgave en hopen dat ook (allemaal) in de toekomst met trots te kunnen blijven doen.

De Ondernemingsraden van KLM, Martinair, transavia.com en Luchthaven Schiphol zijn, als belangenbehartigers van alle medewerkers bij deze ondernemingen, tegen wetgeving die kosten onnodig opjaagt en daarmee de relatieve positie van de Nederlandse burgerluchtvaart verzwakt. Daarom hebben wij een actie georganiseerd om met enkele honderden collega’s Minister Bos op andere gedachten te brengen. 

Houd je van je baan, demonstreer dan in uniform met ons mee in Den Haag! Meld je aan via

Datum: Woensdag 11 februari
Plaats van vertrek: Stationsplein Schiphol Centrum (Plaza)
Tijdstip: 13.00 uur

Help mee om ervoor te zorgen dat de Nederlandse luchtvaart zijn concurrentiepositie behoudt en wij zodoende onze baan, nu en in de toekomst!

De gezamenlijke Ondernemingsraden

Redactie Cabin Pressure