Skip to main content

Toekomst PBS: binnenkort een korpsbreed referendum

28 januari 2010

Vandaag werd het extra cabineoverleg van afgelopen maandag hervat. Naast de planningsproblematiek rond de feestdagen waarop we in een later artikel zullen terugkomen, was het belangrijkste issue de werking van PBS en de impact die het systeem heeft op de indeling van het korps. Annetje Koreman, John Visser en Huib den Ouden waren vanuit het bestuur vertegenwoordigd. Zoals altijd was onze professionele onderhandelaar Leen van der List woordvoerder. Hieronder in het kort de uitkomst van de besprekingen.

Complex en niet transparant
Door middel van een presentatie liet KLM ons vandaag zien dat het bedrijf gelooft in PBS als het indelingssysteem van de toekomst dat ruimte kan bieden om mee te groeien met het veranderende wensenpatroon van het korps. KLM erkende vandaag echter opnieuw dat PBS niet aansluit bij de verwachtingen die in aanloop naar de introductie van PBS zijn gewekt en ziet de worsteling van een groot deel van het korps. Zo is het systeem in vergelijking met Plan & Go onder andere minder transparant, is controle achteraf onmogelijk en wordt de chance button gemist, waardoor er onvoldoende inzicht is in de kans een verzoek gehonoreerd te krijgen. Verder is PBS complex en gaf KLM aan dat men mogelijk te ver is afgeweken van wat collega’s gewend waren in Plan & Go.

Voorstellen tot verbetering
KLM stelde ons vandaag een aantal wijzigingen voor in PBS die mogelijk zouden kunnen leiden tot verbeteringen met betrekking tot voorspelbaarheid, inzicht, complexiteit en gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Men wilde die zaken in samenspraak met ons doorvoeren en daarmee afwijken van de afspraken uit het protocol van 31 augustus 2009 dat je hier kunt downloaden. Wij hebben daarop aangegeven dat KLM verantwoordelijk is voor PBS zoals het nu is, dat eventueel door te voeren aanpassingen de gedragenheid van het gehele korps moeten hebben en dat een referendum op korte termijn daarvoor het aangewezen instrument is. Na intern beraad ging KLM daarmee akkoord.

Korpsbreed referendum
Concreet hebben we vervolgens de volgende zaken afgesproken:

  • KLM gaat communiceren dat PBS in zijn huidige vorm niet voldoet aan de verwachtingen en dat men de pijnpunten die het korps ervaart op hun juiste waarde schat.
  • KLM gaat communiceren welke aanpassingen men tot 1 oktober concreet voorstelt om het systeem te verbeteren;
  • KLM doet via een referendum uitvraag of men op de steun van het korps kan rekenen om het verbetertraject in te zetten. Dat referendum zal begin maart 2010 zijn afgerond;
  • Mocht het korps die steun in meerderheid niet geven, dan is er sprake van een groot probleem met betrekking tot het vertrouwen in PBS en leidt dit in zijn uiterste consequentie tot een terugkeer naar Plan & Go, inclusief een 14-daagse indeling

Maximale invloed
FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ziet deze toezeggingen als een grote overwinning in het gelopen traject tot nu toe. In de aanloop naar 09-09-09 hebben we meerdere malen onze grote zorgen uitgesproken en hebben we uiteindelijk via het PBS protocol een tijdelijk live gaan van PBS kunnen afdwingen. Dat heeft vandaag geresulteerd in de mogelijkheid voor het gehele korps om zich binnenkort uit te spreken over eventuele wijzigingen en daarmee de toekomst van PBS. Daarmee is maximale invloed afgedwongen op de besluitvorming rond dit indelingssysteem dat iedereen tot in de kern van zijn vliegende bestaan raakt.

Redactie Cabin Pressure