Skip to main content

Let op: inzet losse reserves niet toegestaan!

03 februari 2010

Voor de komst van PBS gebeurde het regelmatig dat er door KLM losse reserves werden ingezet bij een hersteldmelding of wanneer je bij een vluchtverstoring een open rooster had. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure stelt zich op het standpunt dat dit sinds de komst van PBS niet meer is toegestaan. PBS kent slecht twee manieren van reserve zitten en dat is door middel van de tweeweekse reserve thuis, of reserve Schiphol.

Cherrypicking
We merken echter dat het regelmatig voorkomt dat KLM bij verstoringen en betermeldingen losse reserves inzet. Dat noemen wij cherrypicking door KLM: het beste uit twee sets van afspraken halen. Wanneer collega’s hier in hun contact met Crew Control bezwaar tegen maken, dan wordt er simpelweg gezegd dat dit is toegestaan. Naar onze mening een foutieve en daarmee ontoelaatbare interpretatie van de gemaakte afspraken na de invoering van PBS!

Krapte en mogelijke gevolgen
Omdat we door de krapte in de planning de komende maanden meer indelingsverstoringen verwachten dan gebruikelijk, denken we dat de inzet van deze losse reserves zal toenemen. Mocht je je beter melden of een schemawijziging krijgen, dan kan een open rooster volgens ons alleen worden ingevuld door een alternatieve vlucht of EVR. Overkomt het je dat KLM je toch een dag reserve zet, maak dan bezwaar en meld het ons! Wij zullen actie ondernemen om over de interpretatie van KLM rond de inzet van losse reserves zo spoedig mogelijk duidelijkheid te krijgen.

Redactie Cabin Pressure