Skip to main content

PBS referendum: afspraken met FNV Bondgenoten/Cabin Pressure niet nagekomen!

26 februari 2010

Het PBS referendum (klik HIER) dat sinds vandaag op MyKLM staat, is er gekomen dankzij FNV Bondgenoten/Cabin Pressure naar aanleiding van de vele, vaak wanhopige geluiden van collega’s. Wij hebben vorige week met KLM afspraken gemaakt met betrekking tot de inhoud en de vraagstelling. Helaas moeten wij vandaag constateren dat die afspraken niet zijn nagekomen.

Zo is de vragenlijst veel te lang en bevat hij bovendien veel vragen die niet relevant zijn. Daarnaast gebruikt KLM meerdere keren de suggestieve term “verbeteringen”, terwijl nog maar moet worden afgewacht of de voorgestelde aanpassingen ook daadwerkelijk tot verbeteringen zullen leiden.

In de PBS-werkgroep heeft KLM aangegeven dat enkele van de nu in het referendum genoemde voorstellen tot wijziging pas na enkele jaren te realiseren zijn. Voorbeelden van zaken waar we dus nog lang op zullen moeten wachten zijn de wijzigingen m.b.t. het tegen elkaar invliegen, het gebruik van “use all accounts” voor een vluchtverzoek en de keuze uit de starttijden van een reserveblok. Verder zijn er geen harde afspraken over het aantal Korte Opdrachten en is er onduidelijkheid over de inzet van losse reserves en het verlagen van het aantal reserveblokken.

Deze informatie is zeer van belang bij het maken van je uiteindelijke keuze. Het gaat wat ons betreft met name over de laatste en belangrijkste vraag. Als meer dan 50% van de deelnemers aangeeft geen vertrouwen meer te hebben in PBS (optie 4), dan nemen we afscheid van dit systeem en keren we terug naar Plan&GO. Daar staan wij voor, open en eerlijk, recht door zee. We willen dat dat voor iedereen duidelijk is!

Redactie Cabin Pressure