Skip to main content

Onregelmatigheden ontdekt: PBS referendum van MyKLM gehaald

03 maart 2010

Het afgelopen weekeinde zijn er door FNV Bondgenoten/Cabin Pressure technische onregelmatigheden ontdekt bij de uitvoering van het PBS referendum, waardoor de geldigheid van de uitslag ter discussie zou kunnen worden gesteld. Direct is er daarom op ons initiatief afgelopen maandag en dinsdag spoedoverleg geweest tussen KLM, Leen van der List en een delegatie van ons Dagelijks Bestuur. In die overleggen en later per email, hebben wij KLM indringend verzocht de lopende uitvraag per direct te stoppen. Dat heeft op woensdagmiddag geresulteerd in het besluit van KLM tot het verwijderen van de vragenlijst.

Transparantie en integriteit
Een raadpleging als deze moet 100% objectief worden uitgevoerd zodat de uitslag nooit tot discussies kan leiden. Dat laatste bleek door de ontwikkelingen dit weekend niet uit te sluiten, waardoor we ons genoodzaakt zagen te handelen zoals we dat gedaan hebben. Dat dit druk zet op de uiteindelijk totale duur van de uitvraag is iets dat wij betreuren, echter, transparantie en integriteit gaan in dit geval wat ons betreft boven alles!

Vraagstelling
Op donderdag 4 maart om 17.00 uur zal het referendum weer online zijn, ditmaal uitgevoerd door een ander onderzoeksbureau. Naast een aantal algemene vragen en door KLM voorgestelde aanpassingen, ligt de essentie op de laatste vraag. Die vraag, die je inclusief de mogelijke antwoorden hieronder ziet, zal gaan over jouw mening en het vertrouwen dat je hebt in PBS. Hij luidt:

“Heb je er vertrouwen in dat PBS het komende halfjaar kan uitgroeien tot een goed verzoekensysteem?”

  1. Ik heb vertrouwen; ik vind het nu al een goed systeem
  2. Ik heb redelijk vertrouwen in het systeem en de voorgenomen verbeteringen
  3. Ik heb weinig vertrouwen, want er moet veel verbeterd worden in het komende half jaar
  4. Ik heb geen vertrouwen meer in PBS en de voorgenomen verbeteringen

Belangrijk: de verschillende opties
Zoals we eerder al schreven hebben we met KLM afspraken gemaakt over de betekenis van de keuzes in het referendum. Hieronder de consequenties die verbonden zijn aan de keuzes voor de verschillende opties:

  • Bij een keuze voor optie 1 of 2 geef je aan dat je PBS als indelingssysteem wilt behouden.
  • Bij een keuze voor optie 3 geef je aan dat je de aanpassingen in PBS een kans wilt geven. PBS als indelingssysteem blijft dan in ieder geval bestaan tot het volgende evaluatiemoment op 1 oktober 2010, conform het protocol dat wij in augustus 2009 met KLM afspraken.
  • Alleen wanneer gedurende het referendum 50% of meer van de deelnemers kiest voor optie 4, dan betekent dat in zijn ultieme consequentie een terugkeer naar Plan & Go, versie 2009. Dat wil zeggen inclusief een 14 daagse indeling en een vijfdaagse blokreserve zoals we die kenden voor de invoering van PBS.

Laat je stem horen!
Alleen FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft ervoor gezorgd dat je nu kunt kiezen. Maak gebruik van deze gelegenheid om je mening over PBS te geven en beslis mee over de toekomst van dit indelingssysteem dat zowel je vliegende bestaan als je privé-leven regelt! Log regelmatig in op onze website voor het laatste PBS nieuws. Als lid kun je bovendien meediscussiëren op het drukbezochte forum.

Redactie Cabin Pressure