Skip to main content

Bezoek aan stakers BA: Zeer verontrustende signalen!

12 april 2010

De President Directeur van British Airways, Willy Walsh, ligt op ramkoers met het cabinepersoneel en probeert de bonden buiten spel te zetten. Het management van BA heeft in de afgelopen jaren eenzijdig een aantal zeer ingrijpende maatregelen doorgevoerd. In het weekend van 3 en 4 april jl. hebben we een bezoek gebracht aan onze Britse collega’s om hen een hart onder de riem te steken.

foto_ba_strike.jpg

Nieuwe contracten voor zgn. “New Fleet”
De genomen maatregelen hebben onder andere geleid tot het in de sterkte plaatsen van de Sr. P en de P en het structureel verminderen van het aantal CA’s per vlucht. Daarnaast zijn er Korte Opdrachten ingevoerd voor een ICA zoals wij die ook kennen. Het meest zorgwekkend is echter wel het invoeren van nieuwe contracten voor instromend nieuw personeel. Er zijn inmiddels drie groepen CA’s, die op verschillende manieren worden beloond voor hetzelfde werk. In gesprekken met onze Britse collega’s werd duidelijk dat de zogenaamde “new fleet” bestaat uit ongeveer 1000 CA’s. Zij verdienen slechts 11.000 pond per jaar (!) en kunnen bijvoorbeeld rustig een zgn. “back-to-back” Denver krijgen met vervolgens twee dagen vrij. Dat betekent concreet dat zij binnen zes dagen twee maal op en neer de plas over moeten naar het midden van de VS. Daarbij krijgen ze 120 pond mee voor het betalen van hotel en eten. Verdere uitgaven komen op eigen conto.

Intimidatie
De bonden in Engeland zitten met een aantal "erfenissen” uit de tijd van Thatcher, die ze het leven zwaar en moeilijk maakt. Eén ervan is dat je bij een staking bijvoorbeeld niet met meer dan 16 mensen tegelijk op één plek mag protesteren. Dit maakt het actie voeren erg gecompliceerd. Men gebruikt daarom estafette-acties om de zaak op gang te houden. Het cabinepersoneel bij BA staat zeer gemotiveerd in de staking. Het aantal stakers is groeiende wat op zich moedig is gezien de intimidatie vanuit het bedrijf. Zo wordt iedere staker bijvoorbeeld direct de IPB-rechten afgenomen. Dit raakt de vele buitenlandse CA’s van BA direct bij het uitoefenen van hun functie.

Argusogen
In een kort gesprek met voorzitter Lizanne Malone van de Engelse bond “Unite” bleek dat het gehele Engelse bedrijfsleven met argusogen kijkt naar de uitkomst van deze strijd. Als het BA namelijk lukt de bonden zo te blijven behandelen, dan lijkt dat een vrijbrief voor andere sectoren. Ook de Directies van andere Europese Luchtvaartondernemingen zullen met belangstelling volgen wat de uitkomst zal zijn van deze strijd. Voor ons als KLM werknemers is het belangrijk voorbereid te zijn!

In reactie op onze support ontvingen we van haar de volgende mail:

“Dear Leen,

It is with heartfelt thanks that I write to you, a pleasure to meet you at the picket, for your message supporting our Industrial action against British Airways. Our members are strong and determined and are fully aware of the repercussions of losing this fight and the impact that it will have to all other unions around the world.

Your messages of support give us strength, unity and solidarity. Our resolve is as solid as day one of the action.Talks are ongoing at the moment, in light of this we have held back on announcing the third wave strike dates for one week, in the hope of resolution.

It was always the last option to take strike action, but there were no choices left while dealing with a corporate bully, it became very clear that this was not about money, it was about ridding BA of a unionised workforce. Please pass our thanks to your members .

In Solidarity
Lizanne Malone
Branch Chairman BASSA 1/2000 Unite The Union. (British Airways Cabin Crew)”

Redactie Cabin Pressure