Skip to main content

Vulkaanuitbarsting: Persbericht 17 april 16.45 uur.

17 april 2010

Persbericht Hoofdbestuur FNV Bondgenoten

In samenspraak met het Hoofdbestuur van FNV Bondgenoten en de afdeling persvoorlichting is onderstaand persbericht zojuist verspreid naar de nationale en lokale pers.

Redactie Cabin Pressure


FNV Bondgenoten: Overheid steun luchtvaartsector in overmacht situaties!

FNV Bondgenoten wil dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt nu de luchtvaartsector, met marktleider KLM voorop, hard getroffen wordt door het sluiten van het Europese luchtruim. De overheid kan de sector steunen met maatregelen. Bijvoorbeeld maatregelen voor werktijdverkorting en andere maatregelen die de (personeels)lasten tijdelijk verlagen.

Leen van der List, bestuurder FNV Bondgenoten: "De luchtvaartbedrijven en in het bijzonder KLM komen uit een diep dal als gevolg van de economische crisis en krijgen nu dit voor hun kiezen. Vanuit onze zorg voor de toekomst van de sector en de daarmee gepaard gaande werkgelegenheid van onze leden willen we dat de overheid haar rol pakt. Om ervoor te zorgen dat de bedrijven niet nog verder in de problemen komen dan ze al zitten."

De financiële marges in de luchtvaart zijn smal en de concurrentie is groot. Van der List van FNV Bongenoten: “Het merendeel van de lasten gaat door en dat in een situatie waaraan de maatschappijen en de mensen die er werken part nog deel hebben.” Het sluiten van het luchtruim heeft grote financiële consequenties voor de Europese luchtvaartsector en vraagt om (inter)nationale steunmaatregelen.

In de luchtvaartsector van Nederland zijn ruim 60.000 mensen werkzaam, waarvan ruim 30.000 bij KLM.