Skip to main content

Brief Hoofdbestuur FNV Bondgenoten aan Regering

23 april 2010

Naar aanleiding van de sluiting van het luchtruim en de economische gevolgen daarvan voor de luchtvaartindustrie, heeft het Hoofdbestuur van FNV Bondgenoten begin deze week een brief gestuurd naar Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierin wordt aandacht gevraagd voor de schade die door de situatie is ontstaan. Ook wordt er een beroep gedaan op de overheid om ondersteuning te overwegen voor de toch al financieel zwaar getroffen sector. De brief, die in samenwerking met de bestuurders van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure tot stand is gekomen, is hieronder volledig afgedrukt.

Redactie Cabin Pressure

Geachte heer Donner,

In de afgelopen dagen zijn wij geconfronteerd met de gevolgen van de vulkaanuitbarsting voor de luchtvaartindustrie. Vliegtuigen blijven gedwongen aan de grond, bemanningen zitten dagen achtereen thuis of ‘vast’ op buitenstations, ladingen kunnen niet worden afgehandeld en/of verder getransporteerd en toeleveranciers van luchtvaartbedrijven dienen hun productie drastisch aan te passen.

Het bovenstaande leidt tot doorlopende kosten voor luchtvaartmaatschappijen en daarmee verbonden industrieën, zonder dat hier inkomsten tegenover staan. Daarmee komt de vaak toch al stevig verslechterde liquiditeit- en balanspositie van de bedrijven zwaar onder druk te staan en wordt het lichte herstel dat zich lijkt te gaan voordoen in deze bedrijfstak ernstig aangetast.

In de regel zijn wij van oordeel dat bedrijfsrisico’s door de onderneming en niet door de overheid dienen te worden gedragen. Wij zijn echter van oordeel dat er hier sprake is van een uitzonderlijke overmachtsituatie die grote gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid in de door de economische crisis toch al hard getroffen luchtvaartindustrie. Wij doen dan ook een dringend beroep op u om na te gaan of en in welke mate er ondersteuning kan worden geboden aan bedrijven die als gevolg van het gesloten zijn van het Europese Luchtruim in de problemen dreigen te komen. Dit laatste mede in de wetenschap dat in andere Europese landen wel wordt voorzien in dit soort situaties door bijvoorbeeld het direct door kunnen voeren van vormen van tijdelijke werkloosheid, waardoor de personeelslasten direct worden gereduceerd. In dit kader zou het reactiveren van wat vroeger de WTV regeling heette een goed initiatief kunnen zijn.

In de sector staan veel bedrijven er zwak voor en daarmee komt door het vliegverbod het voortbestaan en in ieder geval de werkgelegenheid bij de bedrijven extra onder druk te staan. Dat laatste is wat ons met grote zorg vervult en vandaar het klemmend beroep dat wij op u willen doen om op korte termijn tot maatregelen te komen.

In afwachting van uw reactie.

Hoogachtend,

FNV Bondgenoten
Drs. H.T. van der Kolk, voorzitter