Skip to main content

Definitieve invoering PBS?

17 augustus 2010
Het uur U nadert: Het moment waarop een beslissing moet worden genomen over de definitieve invoering van PBS.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is sinds haar erkenning als cabinebond kritisch volger van PBS. Meerdere malen zijn afspraken tussen KLM en VNC door ons ter discussie gesteld. Uiteindelijk is door ons afgedwongen dat de definitieve invoering van PBS is opgeschort en is samen met ons het PBS-protocol vastgesteld. Dit protocol garandeert een voorwaardelijke invoering van PBS met twee evaluatiemomenten. Die afspraak hebben we destijds gemaakt om de gedragenheid van het systeem te borgen. De gebeurtenissen die tot dit protocol hebben geleid kun je nalezen in het artikel 'Het PBS-proces in vogelvlucht.'

In maart is met een enquête de eerste evaluatie uitgevoerd. De uitslag gaf aan dat 63,5% van de respondenten op dat moment weinig of geen vertrouwen in PBS had. Op basis van deze uitslag lag er een enorme uitdaging bij KLM om alsnog de gewekte verwachtingen waar te maken en zo het vertrouwen van het korps te krijgen  voor PBS.  

Eind september 2010 is het tweede en laatste evaluatiemoment van PBS. Dat moment komt snel dichterbij. De verwachting is dat de enquête waarin het cabinepersoneel zijn definitieve oordeel moet geven vanaf eind augustus kan worden ingevuld. De uitslag van deze stemming is bepalend voor het al dan niet definitief invoeren van PBS.

Voorwaarde voor de geldigheid van de uitslag is dat minimaal tweederde van het cabinepersoneel een stem uitbrengt. Het is dan ook van groot belang dat je aan deze enquête deelneemt!

Volgens het eerdergenoemde protocol is de uitslag van de enquête bepalend voor de dan te nemen stappen. Is de uitslag voor meer dan 50% positief, dan leidt dat tot de definitieve invoering van PBS. Echter, geeft meer dan 50% van de deelnemers aan niet meer door te willen gaan met PBS, dan is terugkeer naar Plan&Go (versie 2009) volgens het protocol de ultieme consequentie. Er staat dus heel wat op het spel.

Door ons is maximale invloed afgedwongen op de besluitvorming rond de invoering van PBS. Wij als FNV Bondgenoten/Cabin Pressure hechten dan ook zeer veel belang aan de mening van het cabinepersoneel. We roepen je dus nogmaals met klem op om aan de enquête deel te nemen.

Nog even dit: We kennen de definitieve vraagstelling van de enquête nog niet, maar volgens ons zijn maar twee antwoorden mogelijk, ‘PBS ja’ of ‘PBS nee’. Niemand is gebaat bij verwarrende vragen, twijfels over de uitslag en de mogelijke gevolgen ervan. Het is immers het laatste evaluatiemoment. Realiseer je dat heel goed bij het beantwoorden van de vragen!

Wij zullen de komende tijd het korps regelmatig informeren over de PBS-evaluatie. In dat kader houden we op 2 september om 13.00 uur een bijeenkomst voor leden en niet-leden over PBS en de evaluatie. Als je in de gelegenheid bent, kom dan je ervaringen delen met je collega’s en ons! Aanmelden kan via het e-mailadres pbs02092010@gmail.com. De locatie (Amsterdam of omgeving) maken we eind augustus bekend aan een ieder die zich heeft aangemeld.

Bestuurders van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure

Als je nog geen lid bent van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, vul dan nu het online aanmeldingsformulier in en sluit je aan bij de cabinebond die niet zomaar bij het kruisje tekent. Voor een sterke, slimme en democratische vakbond betaal je niet meer dan €16,- per maand! Wat houd je nog tegen? Op de website vind je meer informatie over het lidmaatschap .