Skip to main content

Berichtgeving in de media over sanering Martinair en transavia.com

18 september 2010

In diverse media zijn vandaag berichten verschenen over problemen bij het verlieslijdende Martinair en transavia.com, beiden 100% dochters van KLM. Met name bij Martinair doen geruchten de ronde dat deze onderneming haar passageactiviteiten volledig zou staken en dat die zouden worden overgenomen door KLM.

Openheid van zaken geëist
Zo’n mogelijke vorm van samenwerking zou direct gevolgen hebben voor met name het cabinepersoneel van beide maatschappijen. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft KLM vandaag dan ook verzocht openheid van zaken te geven. Toegezegd is dat  KLM ons midden volgende week nader zal informeren over een eventuele mogelijke integratie van bedrijfsonderdelen.

Vinger aan de pols
De wet stelt dat bij dergelijke voorgenomen besluiten de betrokken ondernemingen verplicht zijn deze ter advies voor te leggen aan hun ondernemingsraden. Daarnaast is KLM verplicht met ons te overleggen over de voorwaarden waaronder zo’n eventuele integratie plaatsvindt.

Garanties
Het staat voor FNV Bondgenoten/Cabin Pressure buiten kijf dat de werkgelegenheid van alle betrokken werknemers bij alle betrokken bedrijven of onderdelen daarvan gegarandeerd moet worden. Verder zijn wij van mening dat als gevolg van een eventuele samenwerking de collectieve en individuele arbeidsvoorwaarden van geen van de betrokkenen mag worden aangetast.

Standpunten
We willen nu niet speculeren over de mogelijke vorm en de gevolgen van een eventuele samenwerking voor het korps. Zodra KLM met een officiële verklaring komt zullen wij onze standpunten nader bepalen.

Redactie Cabin Pressure