Skip to main content

PBS NO! terug naar Plan & Go

30 september 2010

Op 30 september 2010 heeft er weer een cabineoverleg met KLM en de bonden plaatsgevonden. Namens FNV Bondgenoten/Cabin Pressure waren bestuurder/onderhandelaar Leen van der List, DB-leden Annetje Koreman, John Visser en Oscar de Joode en kaderlid Cas van Berkel aanwezig.

Duidelijk "NEE" tegen PBS
Nadat ruim 80% van het korps de tweede en tevens laatste PBS-evaluatie invulde, is gebleken dat bijna 57% van de collega's niet verder wil met PBS. Dat is een duidelijke uitspraak op basis van de uitzonderlijk hoge respons, daarover zijn alle partijen het eens. 

Belangrijke redenen om tegen te stemmen in de tweede evaluatie waren het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid van het systeem en het gebrek aan tijd om verzoeken te doen. Die redenen waren ook juist voor FNV Bondgenoten/Cabin Pressure de aanleiding om vorig jaar augustus bij KLM af te dwingen om voorwaardelijk te starten met PBS. Onder andere onder voorwaarde van een aantal in te plannen evaluatiemomenten. Met name de laatste evaluatie werd door onze inspanning afgesloten met een heldere vraag: wil je wel of niet verder me PBS? We zijn er trots op dat we daarin zijn geslaagd en daarmee het korps de kans hebben geboden om zich duidelijk uit te spreken.

Vandaag hebben we KLM laten weten, dat we op grond van de uitslag geen heil meer zien in nog langer verder schaven aan PBS. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft in het overleg verder gepleit voor een terugkeer naar Plan & Go (functionaliteit 2009). Niet omdat het systeem tijdens en voor de opstartfase van PBS zaligmakend was. Wel omdat dit de ultieme consequentie is waarvoor zich nu een ruime meerderheid van het korps heeft uitgesproken.`Volgens FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is dat dan ook de enige juiste conclusie die uit de PBS-evaluatie getrokken kan worden. Dat betekent namelijk dat er naar het korps geluisterd wordt en zo kan een deel van het vertrouwen wat de laatste jaren is verdwenen, worden teruggewonnen.

Terug naar Plan & Go                                                                                                              Na een schorsing van de vergadering meldde KLM ons dat het bedrijf heeft besloten om niet verder gaat met PBS, maar terugkeert naar Plan & Go. Wel stelde men dat het zes maanden kan gaan duren voordat Plan&Go weer operationeel is. Wij hebben onze bezwaren uitgesproken tegen deze in onze ogen te lange termijn en aangedrongen op snelheid. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure  wil terugkeren naar de basis van Plan&Go, om eerst rust te creëren. Uiteraard staan wij altijd open voor verbeteringen na implementatie van het oude vertrouwde systeem.

Kortom, wij zijn blij dat er gehoor gegeven is aan de uitslag van de evaluatie. Wij weten dat Plan & Go niet zaligmakend was. Het biedt echter meer transparantie en duidelijkheid en dat is een grote wens van de meerderheid van het korps.

Redactie Cabin Pressure.