Skip to main content

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure roept KLM op tot snelle compensatie voor wegvallen vierde type

02 maart 2011

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft KLM vorige week per brief opgeroepen om op de zo kortst mogelijke termijn kenbaar te maken hoe zij het wegvallen van het vierde type denkt te compenseren. Sinds het laatste cabineoverleg van 31 januari jl. hebben partijen hier namelijk niets meer over vernomen. Collega’s die gebruik maakten van de mogelijkheid om vier types te vliegen worden volledig in het ongewisse gelaten en voelen zich niet serieus genomen. Na overleg heeft VNC zich bij onze oproep aangesloten.

Rechtvaardige compensatie
In een eerdere publicatie lieten wij al weten dat KLM ons het voorstel heeft gedaan om het gehele korps ter compensatie structureel één zgn. “Superjokerdag” per jaar toe te kennen. Dit voorstel doet wat ons betreft absoluut geen recht aan de gevolgen van het eenzijdige besluit om de CAO-afspraak rond het vliegen van het vierde type te beëindigen. Deze werkdrukverlagende CAO-afspraak moet wat ons betreft worden gecompenseerd waarbij niet alleen naar de letter, maar ook naar de geest van de afspraak zal moeten worden gehandeld. De verlichting van werkdruk, de reden van de indertijd gemaakte CAO-afspraak, zal in dat kader dan ook gehandhaafd moeten worden. Het geven van één Superjokerdag is wat ons betreft niet afdoende. KLM miskent hiermee de betekenis van de afspraak m.b.t. het vierde type voor het korps. In reactie op het KLM voorstel heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure een meer rechtvaardig tegenvoorstel gedaan: het afschaffen van de korte opdracht 1 om 0. Hiermee zal de werkdruk onder de groep die gebruik maakte van het vierde type evenredig worden verlicht.

KLM aan zet
In onze brief, waarin we oproepen om te komen tot een verbeterd voorstel, hebben we KLM gevraagd op korte termijn, maar uiterlijk 4 maart 2011 te reageren. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat pas op 31 maart tijdens het eerstvolgende cabineoverleg duidelijk wordt welke kant KLM op wil. Het bedrijf is zeer voortvarend te werk gegaan met het in gang zetten van de beëindiging van de mogelijkheid voor het vliegen van vier types. Wij verwachten dat er net zo voortvarend te werk wordt gegaan met het bieden van een aanvaardbaar alternatief!

Redactie Cabin Pressure