Skip to main content

Jouw pensioen staat op het spel!

13 april 2011

Vanuit onze moederorganisatie FNV Bondgenoten is aan de onderhandelaars van FNV aangegeven dat FNV Bondgenoten/Cabin Pressure van mening is dat de onderhandelingen m.b.t. de invulling van een nieuw pensioenakkoord de verkeerde kant dreigen op te gaan. We hebben daarom een adempauze afgedwongen in de onderhandelingen om onze achterban hierover te informeren en ervoor te zorgen dat er recht wordt gedaan aan het gesloten pensioenakkoord van juni 2010.

Wat is er aan de hand?
Al geruime tijd zijn er in Den Haag plannen om de AOW- en Pensioenleeftijd naar 67 jaar te brengen. Sterker nog, als het vorige kabinet niet was gevallen, dan waren daarover in de Tweede Kamer al besluiten genomen. Tegen die plannen is gestreden door de vakbonden, waarbij FNV Bondgenoten voorop is gegaan. Nu het Kabinet Balkenende 4 is gevallen en het Kabinet Rutte 1 is aangetreden kunnen we niet anders dan constateren dat de coalitie die nu aan de macht is, gesteund door een flinke meerderheid in de Tweede Kamer, de AOW- en Pensioenleeftijd ook versneld naar 67 jaar wil brengen. In dat licht gezien is het pensioenakkoord dat vorig jaar juni werd gesloten tussen werknemers- en werkgeversorganisaties substantieel beter dan de nu voorgenomen plannen. Dat akkoord is namelijk rechtvaardiger, toekomstbestendiger en inhoudelijk beter. Bovendien houdt FNV Bondgenoten/Cabin Pressure daarbij de mogelijkheid om zich te blijven inzetten voor een pensioen dat past bij de zwaarte van ons beroep, waardoor we kunnen blijven uitgaan van onze eigen kracht.

De onderhandelingen gaan niet goed
Al vele maanden wordt er onderhandeld over de uitwerking van het pensioenakkoord. Na al die maanden is nog steeds een aantal cruciale zaken niet ingevuld. Het lijkt er steeds meer op dat alleen wij als werknemers de risico’s dragen voor onze oude dag. Voor FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is dat onacceptabel. Wij willen dan ook op de zo kortst mogelijke termijn een oplossing voor de volgende zaken:

  • Risico’s delen. We willen klip en klaar op papier zien dat ook in de toekomst de risico’s voor ons pensioen worden gedeeld tussen werkgevers en werknemers. Tegenvallers op de beurs en andere kosten voor het pensioen vangen we samen op, als het moet met premieaanpassingen. We accepteren het echter niet dat gepensioneerden en werknemers alleen de rekening betalen!
  • Beter beleid voor oudere werknemers. We willen garanties zien voor betere maatregelen om oudere collega’s duurzaam aan het werk te houden.
  • Een betere AOW. We willen dat de AOW-uitkeringen gaan meestijgen met de werkelijk verdiende lonen. Alleen op die manier blijft het voor mensen mogelijk om vroegtijdig te stoppen met werken. Hoewel het Kabinet al maanden treuzelt om hier invulling aan te geven is dit voor ons een harde voorwaarde om tot een goed pensioenakkoord te komen.
  • Een robuust pensioen. We willen de zekerheid dat we niet bij elke schommeling op de beurs bezorgd hoeven te zijn of ons pensioen nog wel geïndexeerd kan worden of, erger nog, het risico lopen op een verlaging ervan. We willen duidelijke spelregels die we ook kunnen begrijpen.

Steun FNV Bondgenoten/Cabin Pressure en jezelf voor een goed pensioen!
Zowel werkgevers als het kabinet zullen fors over de brug moeten komen willen we alsnog een akkoord op de uitwerking kunnen sluiten. Want voor ons geldt: liever geen akkoord dan een slecht akkoord. Steun ons en zet je handtekening. Onderteken massaal de petitie voor een goed en betaalbaar pensioen voor iedereen. Spring samen met ons op de bres voor onze toekomst, want jouw pensioen staat op het spel!

Redactie Cabin Pressure