Skip to main content

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure wil pensioenzekerheid met koopkrachtbehoud

10 mei 2011

Sinds gisteren zijn de verschillende FNV Bonden op het hoofdkantoor in Amsterdam met elkaar in overleg over het AOW- en pensioenakkoord. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure hoopt op overeenstemming over een model dat een goede balans biedt tussen zekerheid en koopkrachtbehoud.

FNV Bondgenoten staat achter haar leden
De discussie gaat vooral om de vraag hoeveel zekerheid er geboden kan en moet worden over de hoogte van de pensioenuitkering aan het einde van je loopbaan, zonder dat dit het behoud van je koopkracht in de weg staat.

"Onze leden kiezen voor een grote mate van zekerheid en koopkrachtbehoud en een goede balans tussen de twee", zegt onze pensioendeskundige Willem Noordman. "Wij doen aan belangenbehartiging, dus zal het altijd ons doel blijven om dit te realiseren, hoe de omstandigheden ook veranderen. Ik kan me niet voorstellen dat leden van andere vakbonden iets heel anders willen".

FNV Bondgenoten biedt alternatief pensioenmodel
Het model van FNV Bondgenoten biedt meer zekerheid op termijn en het dwingt werkgevers en overheid om mee te betalen aan de huidige én toekomstige kosten van de instandhouding van ons pensioenstelsel. Het risico op korten is veel kleiner dan bij andere modellen. "Verlaging van hun pensioenuitkering vinden mensen veel vervelender, dan wanneer hun pensioenuitkering tijdelijk niet aan de loon- en prijsstijgingen kan worden aangepast."

Maximaal haalbare zekerheid voor onze leden
Andere vakbonden vinden dat het bieden van zekerheid over de hoogte van de pensioenuitkering aan het einde van de loopbaan, de kans op indexatie en dus op koopkrachtbehoud van gepensioneerden te veel aantast. Immers, hoe meer zekerheid een pensioenfonds biedt, hoe groter de buffers moeten zijn en hoe minder risicovol men kan beleggen. Die beleggingen zijn namelijk nodig om geld te hebben om te kunnen indexeren. Maar op de lange termijn biedt het model van FNV Bondgenoten in onze visie een veel beter resultaat met meer zekerheid.

Het gaat er niet om of ons pensioenmodel nou wel of niet gekozen wordt. Er kan ook worden gesleuteld aan het huidige model. Het gaat er uiteindelijk om dat we overeenstemming bereiken over een model met de maximaal haalbare zekerheid voor onze leden.

Redactie Cabin Pressure