Skip to main content

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure tegen pensioenakkoord

10 juni 2011
FNV Bondgenoten/Cabin Pressure vindt het pensioenakkoord dat vandaag in Den Haag door de sociale partners is ondertekend volstrekt ontoereikend op belangrijke punten. Daarom hebben wij besloten er niet mee in te stemmen. Het gesloten akkoord vinden wij op de volgende drie punten  onvoldoende: (On)zekerheid in het nieuwe stelsel, wat (niet) van werkgeverskant wordt geboden en de AOW.
 
(On)zekerheid
FNV Bondgenoten/Cabin Pressure heeft in de adempauze vanaf begin april tot 13 mei duidelijk gemaakt dat voldoende zekerheid een belangrijk thema is voor mensen. Mensen moeten vertrouwen hebben in het pensioenstelsel, dat tot het beste ter wereld behoort en de crisis behoorlijk is doorgekomen. Die zekerheid geldt voor alle deelnemers in pensioenfondsen. De fondsen hebben in het akkoord de vrijheid gekregen de pensioenen, ook de ruim 800 miljard die al is opgebouwd, te laten meebewegen met de beurzen. FNV Bondgenoten presenteerde een alternatief plan binnen de FNV om op één lijn te komen, met een goede mix van koopkracht en zekerheid. Om onduidelijke redenen heeft dit niet de eindstreep gehaald.
 
Werkgevers
Risicodeling is belangrijk. Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor de pensioenfondsen. De premie, zo is afgesproken, stijgt niet omdat we steeds ouder worden. Dan zou er te weinig loon overblijven voor nu. Als het slecht gaat met de fondsen wil FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, net als nu, dat de premies omhoog kunnen gaan (gedragen door werknemers én werkgevers) om de pensioenregeling op peil te houden. In het akkoord is deze afspraak niet vastgelegd.
 
AOW
Het kabinet presenteert 'een sigaar uit eigen doos'. De 0,6 procent extra die de AOW jaarlijks omhoog gaat, betaalt het kabinet uit de ouderenkortingen en -toeslagen, waarop flink bezuinigd gaat worden. Dit treft vooral de mensen met lagere inkomens, want zij zijn grotendeels afhankelijk van de AOW. Ook voor mensen met een lang arbeidsverleden en soms ook zware baan betekent dit dat zij 7,5 procent inkomen moeten missen. Dit percentage is binnen de FNV berekend.
 
Vervolgstappen
FNV Bondgenoten gaat nu eerst intern en met de Bondsraad een alternatief pensioenplan afstemmen. Vervolgens gaan wij werkgevers en kabinet onder druk zetten om hun plannen bij te stellen en aan onze bestaande eisen voor het pensioenplan te voldoen. Als dat niet helpt, gaan we aan de cao-tafel en met werkgevers nadere afspraken maken om eventuele schade voor werknemers te repareren.
Redactie Cabin Pressure