Skip to main content

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure zegt NEE tegen pensioenplan!!!

06 juli 2011

Op 10 juni 2011 hebben de FNV Vakcentrale, het kabinet en de werkgevers een plan gepresenteerd voor een nieuw pensioenstelsel. Een stelsel met minder lasten voor werkgevers en meer risico's voor werknemers. Wij zijn daar tegen en veel deskundigen zijn het met ons eens. Dit plan is riskant, onduidelijk en onverstandig. Het gokt met onze pensioengelden op beurskoersen en renteniveaus, waarvan we maar moeten afwachten hoe deze in de toekomst zullen uitpakken.

Prullenbak

In de voorgenomen plannen wordt de hoogte van je pensioen een gok. De reserves om beursrisico's af te dekken verdwijnen namelijk, wat voor met name jonge collega's een risico vormt. Verder komen de financiële risico's eenzijdig te liggen bij werknemers en gepensioneerden. Bij slechte rendementen blijven de werkgevers buiten schot. Daarnaast stijgt de pensioenleeftijd sneller dan in onze ogen noodzakelijk is.

Als je na 2020 eerder wilt stoppen met werken dan de afgesproken pensioenleeftijd, dan kost je dat voor de rest van je leven 7% van je AOW-uitkering. Bovendien blijf je dan ook nog belastingen en premies betalen alsof je nog werkzaam bent. Dat kan een flink deel van je netto inkomen uitmaken. In de prullenbak dus met deze deal!

Een referendum: Eerlijk en democratisch

Gelukkig hebben wij als grote landelijk georganiseerde vakbond verstand van meer dan vliegen alleen en zijn wij in staat om op hoog niveau invloed uit te oefenen. Daarom organiseren wij voor onze leden vanaf zaterdag 9 juli a.s. een referendum waarbij aan iedereen individueel de vraag zal worden voorgelegd wat men van de voorgenomen pensioenplannen vindt. Het zal duidelijk zijn dat FNV Bondgenoten/Cabin Pressure daar een negatief stemadvies bij zal geven.

Een beter alternatief

Wij zeggen niet alleen maar nee tegen dit Casino-pensioen, maar we hebben ook een heel goed alternatief ontwikkeld, waarbij ons pensioengebouw géén gokhal wordt. In ons plan nemen we geen verhoogde risico's op de financiële markten en dragen de werkgevers eerlijk bij als de pensioenkosten door economische problemen zouden stijgen. Verder willen we dat tot nu toe opgebouwde rechten overeind blijven en dat pensioenfondsen een verplichte reserve houden van minimaal 20%. Op die manier hoef je niet langer door te werken dan noodzakelijk en blijft stoppen op je 60e financieel haalbaar.

Voor meer details en extra informatie verwijzen we je naar www.fnvbondgenoten.nl/pensioen

Word lid en stem ook mee!

Er is veel aan de hand in pensioenland. Wil je ook democratisch meestemmen over de toekomst van je eigen pensioen? Zet dan nu de stap, word lid van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure en vul het online aanmeldingsformulier in. Deze tijd vraagt om een krachtige, stevige aanpak en een professionele en alerte vakbond.

Redactie Cabin Pressure