Skip to main content

Uit de kast werkt beter!

05 augustus 2011

gay pride 2011“Uit de kast werkt beter!” is de slogan waarmee het FNV zaterdag 6 augustus meevaart tijdens de Canal Pride in Amsterdam. Op de boot zal naast FNV kopstukken als Henk van der Kolk en Agnes Jongerius natuurlijk ook een vertegenwoordiging van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure acte de présence geven.

Homo, Bi of Hetero, als vliegende KLM medewerker heb je over het algemeen weinig last van discriminatie als gevolg van  je sexuele geaardheid. Helaas is dat veel minder vaak het geval bij andere afdelingen en bedrijfstakken. Niet uit de kast komen kan veel stress opleveren. "Er zijn werknemers die in permanente angst leven dat hun seksuele geaardheid ontdekt wordt op de werkvloer, terwijl het totaal geen punt van discussie zou moeten zijn", aldus Henk van der Kolk. Maar anno 2011 verschijnen er zelfs steeds meer berichten in de media die gaan over geweld en discriminatie tegen met name homo's en lesbiennes. Cijfers uit verschillende onderzoeken ondersteunen deze treurige trend.

Gay Straight Alliance

De FNV bonden en het Company Pride Platform gingen in 2008 gezamenlijk de strijd aan tegen discriminatie en geweld gericht op lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen. Deze Gay Straight Alliance leverde tal van activiteiten op binnen bedrijven en zorgde voor een uitbreiding van roze netwerken.

Maar een zo fundamentele kwestie is met een drie jaar durend project helaas niet opgelost. "Er bestaat nog steeds homovijandigheid op de werkvloer", zegt Desiree van Lent, adviseur diversiteit van het FNV. "Homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen hebben nog steeds, en soms meer dan voorheen, te maken met pesterijen, uitsluiting en vijandigheid." Daarom werkt FNV Bondgenoten vanaf 1 januari 2012 weer voor een periode van drie jaar mee aan het project lesbisch, homo, biseksueel, transgender (LHBT). Het hoofddoel van dit project is het bevorderen van de sociale acceptatie op de werkvloer.

Door dik en dun

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure wil dat iedereen zich overal welkom voelt op de werkvloer, of je nu transgender, hetero, homo, lesbisch of bi bent. Iedereen wil zich graag thuis voelen op het werk en dat dragen wij ook deze Canal Pride weer uit. Door mee te varen laten we zien dat wij elkaar steunen door dik en dun. Tot zaterdag in Amsterdam!

Redactie Cabin Pressure