Skip to main content

Start strategische discussie toekomst KLM

09 januari 2012

In het tussenprotocol, dat eind 2011 werd overeengekomen tussen KLM en Bonden, zijn afspraken gemaakt over een gezamenlijk te voeren ‘strategische discussie’ m.b.t. de financiële situatie van het bedrijf. Het uiteindelijke doel van KLM daarbij is het verhogen van de inkomsten en het tegelijkertijd beheersen van de kosten om op die manier de schuldenpositie structureel te verbeteren.

Aftrap

Op vrijdag 6 januari heeft de eerste sessie van een hele reeks plaatsgevonden in Amstelveen. Er is door onze President-Directeur Peter Hartman een presentatie gegeven met als titel ‘Securing our future’. Tijdens die presentatie werd stilgestaan bij de actuele situatie van KLM, de ontwikkelingen in de burgerluchtvaart en wat er in hoofdlijnen nodig is om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden. Het is nog te vroeg om uit deze eerste sessie conclusies te trekken. Wel maakte de Directie duidelijk dat er niet zal worden gesneden in onze salarissen. Ook gaf men aan niet te vrezen voor verlies van werkgelegenheid in het korps omdat men ervan uitgaat dat evt. tijdelijke overtolligheid op de gebruikelijke manieren kan worden gemanaged d.m.v. het toekennen van vrijwillig extra non-activiteit en deeltijd.

Onze houding

In aanloop naar de cao-onderhandelingen die 30 september 2011 van start zijn gegaan heeft FNV Bondgenoten/Cabin Pressure een enquête uitgezet om van onze leden te horen wat hun opvattingen zijn m.b.t. de nieuw af te sluiten cao en wat prioriteit geniet. De uitkomsten daarvan vormen, samen met wat leden ons via vele e-mails en berichten op het forum van onze website laten weten, de basis voor de verdere discussie met KLM en andere Bonden. Duidelijk is in ieder geval dat onze achterban waarde hecht aan loon- en werkzekerheid en het creëren van werkomstandigheden waardoor CA’s in een 100% dienstverband (als ze dat willen) gezond en met plezier hun pensioen kunnen halen. Met dat in het achterhoofd zullen wij erop toezien dat in de strategische gesprekken van de komende maanden de belangen van het cabinepersoneel niet uit het oog zullen worden verloren. We houden je vanzelfsprekend van de ontwikkelingen op de hoogte.

Voornemens 2012

Ook in 2012 zal FNV Bondgenoten/Cabin Pressure strijdbaar zijn en zich hard maken voor de belangen van het cabinepersoneel. We hebben bewezen een vakbond te zijn die zijn rug recht houdt om op het gebied van arbeidsvoorwaarden goede afspraken te maken en erop toe te zien dat deze worden nageleefd. Het nieuwe jaar belooft een buitengewoon spannend jaar te worden. De concurrentie in de luchtvaart neemt toe, de economische situatie verslechtert en de pensioenen komen steeds meer onder druk te staan. Onder dit gesternte zullen wij er voor blijven waken dat de belangen van onze collega’s goed zullen worden blijven behartigd en dat de stem van het cabinepersoneel zal worden blijven gehoord. Sluit je dus aan bij dé vakbond die strijdbaar durft te zijn, ook in 2012!

Het protocol is hier te downloaden.

Redactie Cabin Pressure