Skip to main content

Infosessies "Securing Our Future" afgerond

27 april 2012

Op donderdag 26 april jl. is de reeks informatieve sessies m.b.t. de toekomstvisie van KLM afgerond met een presentatie van onze President Directeur Peter Hartman.

Arbeidsvoorwaarden bewaken

Uit alle informatierondes en ook weer uit deze presentatie blijkt dat KLM van mening is dat de oorzaken van de zorgelijke positie waarin het bedrijf zich momenteel bevindt structureel van aard zijn. Daarom heeft KLM de wens structurele ombuigingen te realiseren, om op die manier haar schuldenpositie te verbeteren en zodoende haar toekomst veilig te stellen. Het is voor FNV Bondgenoten/Cabin Pressure echter de vraag of de genoemde oorzaken allemaal structureel van aard zijn. In het verlengde daarvan vragen wij ons dan ook af of een structurele aanpak noodzakelijk is. We herhalen ons standpunt nog maar eens, dat we er als vertegenwoordigers van het korps voor moeten waken om in het licht van een tijdelijke (Europese) economische recessie geen structurele bezuinigingsafspraken te maken. Immers, wat je structureel weggeeft krijg je nooit meer om niet terug, ook niet als het in de toekomst weer beter gaat met het bedrijf.

Hervatting onderhandelingen

Om agenda technische redenen lukt het niet om de CAO onderhandelingen vóór juni 2012 te hervatten. De eerstvolgende bijeenkomst staat vooralsnog gepland voor 4 juni as. KLM zal dan bekendmaken welke concrete ingrepen zij de komende drie jaar noodzakelijk acht om het bedrijf toekomstbestendig te maken.

In beginsel liggen alle wensen uit onze voorstellenbrief van 12 september 2011 nog op tafel. Op basis van wat we de afgelopen maanden van KLM hebben gehoord en wat onze financieel economische deskundigen daarvan vinden, zal onze opstelling voor de komende onderhandelingen worden bepaald langs de volgende lijnen:

  • Delen wij het beeld dat KLM heeft geschetst;
  • In hoeverre zien wij nut en noodzaak om op het gebied van arbeidsvoorwaarden een ombuiging te maken;
  • Zouden deze (door KLM gewenste) ombuigingen eventueel tijdelijk kunnen worden gefinancierd;
  • En tenslotte, er zullen in een dergelijk geval duidelijke afspraken moeten worden gemaakt waar onze leden zich in kunnen vinden.

Vooralsnog houden wij dus vast aan onze CAO-inzet, zoals deze is vastgesteld in onze voorstellenbrief.

Redactie Cabin Pressure