Skip to main content

Gewijzigde wetgeving vakantiedagen bij langdurige ziekte

27 juli 2012

Op 2 augustus 2004 trad een Europese richtlijn in werking die bepaalt dat aan alle werknemers in de Europese Unie een jaarlijkse vakantie met behoud van loon van ten minste vier weken wordt toegekend. Deze richtlijn geldt ook voor zieke werknemers. Nationale wetgeving moet daar vanaf 2 augustus 2004 op zijn toegepast. Echter, Nederland heeft dit tot 1 januari 2012 nagelaten. Tot 1 januari van dit jaar bouwde de langdurig zieke werknemer daarom alleen vakantiedagen op over de laatste 6 maanden van zijn ziekteperiode.

Kantonrechter

Op 6 februari 2012 deed de kantonrechter in Den Haag hierover een uitspraak in het voordeel van de werknemer die echter niet definitief is. De Nederlandse staat is namelijk in hoger beroep gegaan bij het Hof. Er bestaat een kans dat het Hof beslist dat de staat niet aansprakelijk is voor de gevolgen van de omissie. En mocht het Hof uiteindelijk in het voordeel van de werknemer beslissen, dan nog heeft de Nederlandse staat de mogelijkheid om verder te procederen bij de hoogste Nederlandse rechter, de Hoge Raad. Kortom het is een langjarige procedure waardoor er nog lange tijd onduidelijkheid blijft bestaan.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure onderneemt actie

Mocht je in de periode van 1 augustus 2007 tot 1 januari 2012 langer dan 6 maanden ziek zijn geweest, dan kan deze uitspraak voor jou gevolgen hebben. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure gaat de Nederlandse staat namelijk aansprakelijk stellen voor vakantiedagen die betrokken collega’s wegens arbeidsongeschiktheid niet hebben opgebouwd. Wij zullen namens jou een aansprakelijkstelling sturen naar de staat en je vakantiedagen claimen. Wanneer de rechter over een aantal jaren in het voordeel van de zieke werknemer zal beslissen en je behoort ook tot de groep die recht heeft op uitbetaling, dan heb je met onze hulp op tijd je claim ingediend.

Als je denkt hiervoor in aanmerking te komen, meld dit dan via info@cabinpressure.nl (alleen voor leden van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure) met vermelding van je lidnummer. Wij nemen dan contact met je op om het vervolg van het traject duidelijk te maken.

Redactie Cabin Pressure