Skip to main content

Ledenbijeenkomst: Unanieme steun insteek FNV Bondgenoten/Cabin Pressure in CAO-onderhandelingen

20 augustus 2012

Er spelen op dit moment veel zaken die onze arbeidsvoorwaarden en daarmee het welzijn en de motivatie van KLM cabinepersoneel op termijn in negatieve zin zouden kunnen beïnvloeden. We doelen hier natuurlijk op de recente ontwikkelingen m.b.t. de CAO-onderhandelingen en de forse structurele offers die KLM in dat kader van het korps vraagt. Vanuit onze democratische insteek hebben wij op 20 augustus 2012 voor al onze leden een bijeenkomst georganiseerd om hierover met zoveel mogelijk collega’s van gedachten te wisselen en ook om onze insteek verder te concretiseren bij het vervolg van de CAO-onderhandelingen die worden hervat op maandag 3 september 2012.

Onze visie

In aanloop naar deze hervatting hebben wij natuurlijk niet stilgezeten en hebben de financiële situatie van KLM besproken met financieel economische adviseurs van het aan de FNV gelieerde adviesbureau "Basis en Beleid”. Dat heeft een rapportage opgeleverd waarin de door KLM gepresenteerde cijfers nog eens op een rijtje zijn gezet. Op basis daarvan zijn wij tot de beoordeling gekomen dat de financiële situatie van KLM inderdaad zorgelijk is. Dat komt met name door de relatief hoge schuldenlast in combinatie met de geringe resultaten op dit moment. Er is naar ons oordeel echter geen sprake van een noodsituatie die noopt tot acuut, en met name structureel, ingrijpen.

Ontmantelen CAO niet aan de orde

Wij zien dat de terugkeer naar winstgevendheid bij KLM van tal van omstandigheden afhankelijk is en maar voor een zeer beperkt deel bepaald wordt door arbeidsvoorwaarden. Daar ligt naar ons oordeel momenteel veel te veel het accent. KLM kan niet van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure verwachten dat wij gaan meewerken aan het ontmantelen van het geheel van zorgvuldig opgebouwde rechten, dus ook niet van de WRR. Dat zou namelijk betekenen dat we direct verantwoordelijk zouden worden voor een verzwaring van de werkdruk op ICA en het wellicht creëren van boventalligheid binnen het korps. We zouden tenslotte na een reis veel sneller weer inzetbaar zijn terwijl er niet substantieel meer werk is.

Steun van leden

Het is altijd de visie van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure geweest om eventueel noodzakelijke maatregelen slechts tijdelijk te financieren. Aan die inzet houden wij dan ook vast. De mogelijke bijdragen die van Inflight Services worden verwacht, moeten wat ons betreft dan ook in dat licht worden gezien. Tijdens de ledenbijeenkomst van 20 augustus 2012 is na een goede discussie hierover gebleken dat deze insteek ook massaal op de steun van de aanwezige leden kan rekenen. Voor ons is dat de bevestiging dat de zorgvuldig gekozen en onderbouwde grondhouding in de huidige situatie de meest passende is en wij daarom geen reden zien om hier van af te wijken. Dit zal dan ook onze inzet zijn voor het vervolg van de onderhandelingen in september.

Democratie

Een eventueel onderhandelingsresultaat later dit jaar zal natuurlijk uiteindelijk worden voorgelegd aan al onze leden ter beoordeling. Zo werkt de democratie bij FNV Bondgenoten/Cabin Pressure.

Redactie Cabin Pressure

Nog geen lid van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure, maar wil je ook invloed? Meld je aan voor het introductielidmaatschap via de website! Lees op www.cabinpressure.nl ook meer over de voordelen van het lidmaatschap.

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel