Skip to main content

Zaterdag 8 september a.s. actiedag in Amsterdam tegen landelijke bezuinigingsplannen

23 augustus 2012

Zoals je vast niet is ontgaan en we al eerder gecommuniceerd hebben, heeft een meerderheid van de Tweede Kamer, in het politieke spectrum van links tot rechts, eind april 2012 een begrotingsakkoord gesloten met drastische bezuinigingsplannen voor de komende jaren. Dit plan, ook wel bekend als het Lente- of Kunduz-akkoord, heeft verregaande gevolgen voor alle Nederlanders. Alles van sociale waarde wordt hiermee in hoog tempo afgebroken. Het akkoord is buitenproportioneel, biedt nóg meer onzekerheid op de arbeidsmarkt en zet de koopkracht verder onder druk. Wij vinden dat het anders moet en kunnen dit dan ook niet accepteren.

Wat betekenen de plannen voor jou?

Onder het motto dat er 'hervormingen noodzakelijk zijn en modernisering gewenst is’, zakt Nederland door zijn sociale fundamenten. Hervorming en modernisering zijn synoniemen geworden voor bezuinigingen en verslechteringen.

Flitsontslag: sneller op straat?

Met de ontslagplannen die er nu liggen, kun je straks goedkoop, eenvoudig en misschien zelfs zonder goede reden ontslagen worden. Wij willen zekerheid voor het korps. De zekerheid dat je niet zo maar op straat kunt worden gezet. De zekerheid dat je na een jaarcontract  een vast contract krijgt. Zekerheid, dáár moet de politiek aan bouwen i.p.v. de goede ontslagbescherming die er nu is afbreken.

AOW en pensioen: iedereen langer doorwerken?

Als de bezuinigingsplannen daadwerkelijk tot uitvoering komen zal ook het cabinepersoneel langer moeten doorwerken. Daarnaast zal er vanaf 2013 een steeds groter wordend ‘AOW-gat’ ontstaan voor collega’s die ervoor hebben gekozen eerder dan de normpensioenleeftijd (60 jaar voor cabine) van hun oude dag te genieten. Vliegen kwalificeren wij als een zwaar beroep. De mogelijkheid die FNV Bondgenoten had geregeld om voor zware beroepen  eerder te kunnen stoppen, gaat zoals het er nu naar uitziet niet door.  Wij willen dat je zelf kunt kiezen wanneer je met pensioen gaat. Je moet de kans krijgen om langer door te werken als je dat kunt en/of eerder te stoppen als je dat wilt.

Woon-werkbelasting: op eigen kosten naar je werk?

Ook de reiskostenvergoeding wordt niet gespaard. Deze vergoeding wordt volgens de plannen in 2013 namelijk afgeschaft. Op en neer naar Schiphol reizen gaat je dan veel geld kosten. Reis je met de trein, dan betaal je zelfs nog meer. Als cabinepersoneel hebben we al geen royale reiskostenvergoeding, maar straks moeten we er zelfs geld op gaan toeleggen om op Schiphol te komen! En dan hebben we het nog niet eens over de vast Europa vliegenden, die bijna dagelijks op en neer moeten reizen. FNV Bondgenoten/Cabin Pressure is het zat dat werknemers steeds de rekening gepresenteerd krijgen. De woon-werkbelasting moet dan ook zo snel mogelijk van tafel.

FNV Bondgenoten/Cabin Pressure wil niet afbreken, maar opbouwen

In tijden waar de koopkracht flink onder druk staat (bijvoorbeeld het  eigen risico in de zorg en de BTW verhoging) kunnen we niet lijdzaam toekijken. En dan hebben we het nog niet eens over de bezuinigingsplannen uit de koker van KLM zelf in het kader van “Securing Our Future” (WRR aanpassing en nullijn tot 1 januari 2015)!

Actie

Op zaterdag 8 september a.s. van 12.00 uur tot 14.30 uur is er een grote manifestatie van FNV Bondgenoten in Amsterdam bij het standbeeld “de Dokwerker” op het Jonas Daniel Meijerplein. Hiermee maken we ons, als grote organisatie met veel exposure, ook landelijk hard voor de belangen van het KLM cabinepersoneel en rekenen daarbij op steun van onze leden!

Redactie Cabin Pressure

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel! Meld je aan voor het introductielidmaatschap via de website! Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap op onze website.