Skip to main content

3 september 2012: CAO-besprekingen na ruim twee maanden hervat

03 september 2012

Op 25 juni jl. werden de CAO-onderhandelingen tussen KLM en de zeven door KLM erkende vakorganisaties opgeschort. Dit gebeurde omdat een aantal bonden in afwachting was van de conclusies van interne onderzoeken naar de financiële situatie van het bedrijf. Op maandag 3 september zijn in Soestduinen de bedrijfsbrede CAO-besprekingen na ruim twee maanden weer hervat. De delegatie van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure bestond zoals gebruikelijk uit onze professionele bestuurder/onderhandelaar Zakaria Boufangacha, terzijde gestaan door Annetje Koreman en Huib den Ouden.

Onze visie

FNV Bondgenoten heeft zoals bekend de financiële situatie waarin KLM verkeert op hoofdlijnen door een aan de FNV gelieerd bureau (Basis & Beleid) laten onderzoeken. De conclusie van dit onderzoek is dat de financiële situatie (hoge schulden, oncomfortabele verhouding eigen vermogen/vreemd vermogen in combinatie met geringe winstgevendheid) als zorgelijk aangemerkt kan worden, zonder dat er echter sprake is van een dramatische situatie die vraagt om een acuut ingrijpen. Wij zijn van mening dat arbeidsvoorwaarden geen bepalende factor zijn bij de wereldwijde ontwikkelingen in de luchtvaart. Verschuivingen van vervoersstromen naar andere hubs, concurrentie van Midden Oosten Carriers, Low Cost Carriers, brandstofprijzen, emissie-handel, zijn allemaal ontwikkelingen die zonder aanpassingen in de arbeidsvoorwaarden gewijzigd kunnen worden. Daarom willen we onze arbeidsvoorwaarden niet structureel verslechteren.

Aanpassing WRR onbespreekbaar!

In het overleg van 3 september hebben we KLM als enige vakbond aangegeven dat aanpassingen in de WRR onbespreekbaar zijn, structureel noch tijdelijk. De WRR is gebaseerd op een 40-urige werkweek, met in de berekening bijvoorbeeld onder andere verdisconteerd het vliegen op onregelmatige tijden, en moet in takt worden gelaten. Wij weigeren als professionele vakorganisatie ook om mee te werken aan het creëren van overtolligheid waardoor er hoe dan ook in de toekomst banen op de tocht komen te staan binnen het korps.

Tegemoetkoming

Gezien de zorgelijke financiële situatie hebben we KLM aangegeven wel mee te willen denken over loonmatiging voor een bepaalde termijn in de lijn waarvoor wij mandaat hebben van onze leden. Alle andere eventueel overeen te komen maatregelen tijdens het verdere verloop van dit onderhandelingsproces, moeten wat ons betreft worden gezien in de tijdelijkheid van de af te spreken CAO. Daarna moeten ze “kostenneutraal” weer naar ons terugvloeien. Daarnaast verlangen wij van KLM werkzekerheid en een goede beloningsregeling op het moment dat het bedrijf weer goed presteert.

Vanuit onze verantwoordelijkheid voor behoud van werkgelegenheid en het bieden van perspectief zijn we bereid om op deze manier onze bijdrage te leveren voor het toekomstbestendig maken van het bedrijf. KLM kan echter niet verwachten dat wij gaan meewerken aan het ontmantelen van het geheel van zorgvuldig opgebouwde arbeidsvoorwaarden.

Vervolg proces

KLM heeft de bonden vandaag verzocht hun concrete standpunten op papier te zetten om aan de hand daarvan de gesprekken op 20 september voort te zetten. Aan dat verzoek zullen wij natuurlijk voldoen. Voorafgaand daaraan willen wij nogmaals duidelijk stellen dat de terugkeer naar winstgevendheid bij KLM van tal van omstandigheden afhankelijk is en maar voor een beperkt deel bepaald wordt door arbeidsvoorwaarden.

Wij begrijpen dat KLM in het licht van de Europese crisis maar al te graag voor nu en voor altijd een omwenteling wil forceren. Wat ons betreft kunnen er alleen op constructieve wijze eventueel tijdelijke afspraken worden overeengekomen, zodat wij ook in de toekomst positie kunnen behouden bij de totstandkoming van arbeidsvoorwaarden die recht doen aan de bedrijfssituatie van dat moment. Bij het hervatten van de onderhandelingen op 20 september zullen wij aan deze inzet vasthouden.

Democratie

Een eventueel onderhandelingsresultaat zal uiteindelijk worden voorgelegd aan al onze leden ter beoordeling. Zo werkt de democratie bij FNV Bondgenoten/Cabin Pressure.

Redactie Cabin Pressure

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!

meld je aan  voor het introductielidmaatschap via de website! Lees meer over de voordelen van het lidmaatschap op onze website.