Skip to main content

Meld je aan als kandidaat voor Ondernemingsraad of Groepscommissie!

26 september 2012

In het voorjaar van 2013 vinden er weer verkiezingen plaats voor de Groepscommissie (GC31) en de KLM Ondernemingsraad (OR). Na de succesvol verlopen verkiezingen van 2010 zal FNV Bondgenoten/Cabin Pressure ook nu weer kandidaten op de kieslijsten plaatsen. Inmiddels hebben, naast de zittende leden, al meerdere enthousiaste collega’s zich als kandidaat gemeld. Echter, om onszelf goed te profileren zijn wij op zoek naar nóg meer kandidaten in alle functies en (deeltijd)percentages die zich in de GC of in de OR voor de belangen van het KLM-(cabine)personeel willen inzetten.

Medezeggenschap: een belangrijk instrument

Als GC- of OR-lid kun je je daadwerkelijk actief inzetten voor je collega’s. Daarnaast kun je in een vroeg stadium invloed uitoefenen op belangrijke ontwikkelingen. Het is een verantwoordelijke en serieuze taak, want je vertegenwoordigt duizenden collega’s.

Ondernemingsraad

De OR spreekt met de KLM-Directie over onderwerpen die, over het algemeen, het gehele bedrijf raken. De OR bestaat uit 25 leden en 18 plaatsvervangers, afkomstig uit alle bedrijfsonderdelen van KLM. Zij zijn door 7 verschillende vakbonden en één vrije lijst kandidaat gesteld. Informatie over wat er zoal besproken wordt, kun je vinden in de “OR Info” die regelmatig in je postvak ligt, maar ook op MyKLM.

Groepscommissie 31

De Groepscommissie bestaat uit 20 leden die door FNV Bondgenoten/Cabin Pressure en VNC kandidaat gesteld zijn en door het cabinepersoneel zijn gekozen. Ook nemen er 3 collega’s zitting die het grondpersoneel van Inflight Services vertegenwoordigen. In de Groepscommissie komen zaken aan de orde die specifiek voor Inflight Services gelden en dus direct met je eigen werk aan boord te maken hebben. In het GROCA bulletin dat je maandelijks in je postvak aantreft, kun je over die zaken lezen.

Tijdsbesteding

Om je een idee te geven. Het Medezeggenschapswerk kan in alle (deeltijd)percentages worden gedaan en kost je, afhankelijk van je taken, ongeveer één week per maand en doe je hoofdzakelijk in KLM-tijd. De dagen die je aan GC- of OR werk kwijt bent, worden grotendeels met vrije dagen gecompenseerd. Over deze vrije dagen kun je zelf beschikken. Daartegenover staat dat je ook wel eens werkzaamheden in eigen tijd zult moeten verrichten, bijvoorbeeld het lezen en beantwoorden van e-mails. De zittingstermijn is drie jaar.

Ondersteuning door FNV Bondgenoten

Als je je opgeeft als kandidaat voor de Groepscommissie of de Ondernemingsraad, dan gooien we je niet zomaar in het diepe. FNV Bondgenoten verzorgt een training in Medezeggenschap die je een goede basis geeft voor GC- of OR werk.

Hoe meer stemmen, hoe meer invloed in de medezeggenschap!

Heb je interesse, ben jij iemand die communicatief vaardig is en houd je je graag bezig met zaken die jou en je collega’s direct raken in het werk of heb je vragen? Stuur dan tot uiterlijk 31 oktober a.s. een email aan verkiezingscommissiefnvcabine@gmail.com met daarin een korte omschrijving van jezelf (o.a. functie, vliegervaring en eventueel andere relevante ervaring) en je motivatie om je kandidaat te stellen. Te zijner tijd zal er een selectie van kandidaten plaatsvinden. We kijken uit naar jullie reacties!

Namens de verkiezingscommissie van FNV Bondgenoten/Cabin Pressure,

Lottie Bakker, Marijke Vié, Constance Hage, Ruud van Alphen en Kim Francooy