De Cao bij KLM loopt per 31 december a.s. af. Dat betekent dat er binnenkort weer onderhandeld gaat worden over een nieuwe Cao. Het afsluiten daarvan zal, gezien de bedrijfssituatie en de houding van de KLM Directie, wederom een complex geheel gaan worden.
Cao-Enquête: Loon, werkdruk en WRR
In aanloop naar de onderhandelingen heeft FNV Cabine via een enquête alle leden om hun mening gevraagd over de insteek die wij willen kiezen:
De respons van onze leden was groot. Een overweldigende meerderheid van 91% was voor de voorstellen. Daarmee heeft de Cao-delegatie mandaat om de onderhandelingen in te gaan.
Investeren in cabinepersoneel
Er werden door onze leden ook vele creatieve suggesties gedaan. Van een ruimere aanrijtijd tijdens reserve tot een roep voor een beter ouderenbeleid. Sommige voorstellen die werden gedaan raken de Cao, andere zijn meer bestemd voor de medezeggenschap en liggen daarmee op de tafel van de groepscommissie. FNV Cabine zal erop toezien dat de veel voorkomende voorstellen verder worden opgepakt in het overleg met KLM. Voor nu zal het een grote uitdaging worden om de gekozen inzet overeind te houden. Met de steun van onze achterban en met de overtuiging dat het na jaren van verslechteringen en crisis-Cao’s nu toch echt tijd is dat er weer wordt geïnvesteerd in het cabinepersoneel, zullen wij er alles aan doen om onze punten af te dwingen.
Voormasseren
In aanloop naar de onderhandelingen is KLM een offensief gestart. Via de groots aangepakte sessies van Pieter Elbers in het A4 Hotel en die van Paul Elich in het Steigenberger Hotel wordt medewerkers heel subtiel een eenzijdig beeld voorgehouden. Men wordt opgeroepen ideeën te delen via MyCao. Het lijkt welhaast een brainwash methode waarbij het bedrijf met stemmingmakende communicatie verdeeldheid zaait tussen verschillende groepen collega’s. Cockpit versus cabine, voltijders versus deeltijders, éénbanders versus tweebanders, kader versus niet-kader en ga zo maar door. Ook worden er vergelijkingen getrokken met andere luchtvaartmaatschappijen die absoluut geen hout snijden. Appels met peren vergelijken heet dat. En dat alles gevoed door de waan van de dag in de hoop dat het korps de cabinebonden zal oproepen om toch vooral akkoord te gaan met verslechteringen.
Wij laten ons echter niet van de wijs brengen. Vanuit onze verantwoordelijkheid zullen wij te allen tijde op zoek gaan naar een balans tussen de belangen van het bedrijf en die van onze collega’s en hun arbeidsvoorwaarden. In alle zorgvuldigheid en met een constructieve opstelling hopen wij te komen tot een breed gedragen resultaat op basis van een win-win scenario.
“Op korte termijn resultaten”
Inmiddels heeft KLM ons een uitnodiging gestuurd voor de eerste Cao-sessie in Zeist op 18 en 19 december. Een citaat daaruit: “De situatie van KLM noopt tot maatregelen op de zowel korte als de langere termijn. Leading principle hierbij is, dat het sneller, eenvoudiger en goedkoper moet”.
Het is jammer dat KLM er voor kiest om, nog voordat de onderhandelingen zijn gestart, keihard in te zetten op versobering van arbeidsvoorwaarden. Gelukkig hebben wij daar, als vertegenwoordigers van het cabinepersoneel, ook nog wat van te vinden.
Visie
Met sneller, eenvoudiger en goedkoper gaat Pieter Elbers de race niet winnen. De KLM Directie moet eerst maar eens laten zien welke visie men heeft. Meer dan zwalkend beleid heeft FNV Cabine de afgelopen jaren in ieder geval niet gezien.
Harde lijn
Dat KLM een harde lijn kiest is duidelijk. Meer werken voor hetzelfde salaris, of misschien zelfs voor minder. FNV Cabine is een realistische overlegpartner. We gaan de onderhandelingen voeren met oog voor de toekomstbestendigheid van KLM, maar ook met oog voor behoud van onze goede arbeidsvoorwaarden. Dat is wat onze leden van ons mogen verwachten.
Redactie FNV Cabine