Skip to main content

Presentatie jaarcijfers Air France/KLM

19 februari 2016

Op vrijdag 19 februari 2016 zijn door de KLM-directie de jaarcijfers van Air France/KLM gepresenteerd aan vakbonden en Ondernemingsraad. In de Panoramazaal van het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen waren daarbij namens FNV Cabine aanwezig Zakaria Boufangacha, Annetje Koreman en Samira van Huychem.

Positief

De cijfers laten een verdere verbetering zien. Die verbetering is enerzijds het gevolg van de inzet van alle KLM’ers om de bedrijfsvoering efficiënter en goedkoper te laten zijn en anderzijds van de goedkopere brandstof. Via de link http://nieuws.klm.com/airfrance-klm-full-year-2015-results kun je een uitgebreid overzicht van de jaarcijfers krijgen. Het is goed om te zien dat ook Air France sinds jaren een positief resultaat heeft bereikt. Daarnaast zorgen de cijfers er voor dat er zelfs een winstdeling zal worden uitgekeerd aan het personeel. De hoogte hiervan zal binnenkort worden gecommuniceerd.

Investeren

Naast omzetgroei en lage brandstofprijs heeft het cabinepersoneel de afgelopen jaren flink bijgedragen aan het structureel besparen op de kosten. De effecten daarvan zijn zichtbaar en zullen de komende tijd verder toenemen. KLM is dus op de goede weg om de concurrentie aan te gaan en zo een rol van betekenis in de toekomst te blijven spelen. Air France/KLM zal echter nooit de resultaten halen van bijvoorbeeld Emirates of Ryanair, zolang er geen eerlijke concurrentie is. Deze maatschappijen hanteren namelijk een compleet ander business model. Zij vormen met miljoenen aan staatssubsidies, goedkopere belastingregels en ‘cheap labour’ een oneerlijk speelveld. KLM moet dan ook blijven inzetten op het zijn van een airline met een goed product, kwalitatief goed personeel en een strategisch netwerk. Met deze jaarcijfers en de positieve vooruitzichten kan hier weer in worden geïnvesteerd.

Cao-onderhandelingen binnenkort weer van start

FNV Cabine ziet in de gepresenteerde cijfers een basis om de komende cao-onderhandelingen in te zetten op het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Net als de voorgaande cao-rondes, zullen we tevens onze verantwoordelijkheid blijven nemen om de continuïteit van KLM te borgen. Uiteraard bepalen de leden bij FNV Cabine waar we ons de komende cao-onderhandelingen voor gaan inzetten. Tijdens onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering zullen we hierover in gesprek gaan met onze leden. Deze zal plaatsvinden op maandag 21 maart 2016. Locatie en tijdstip zullen op een later moment worden gecommuniceerd, evenals de agenda. Zorg dat je erbij bent!

Redactie FNV Cabine

 

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl! 

 

OPEN, EERLIJK, DAADKRACHTIG, DEMOCRATISCH EN PROFESSIONEEL!