Skip to main content

KLM neemt korps in de maling

01 november 2016

FNV Cabine en VNC hebben op maandag 31 oktober overleg gevoerd over het vervolg van ons gezamenlijke actietraject. We zijn beiden vastberaden om KLM te laten inbinden m.b.t. het -1 CA besluit. Op zeer korte termijn zullen we de uitkomsten van het overleg via de bekende kanalen delen. Ondertussen doet KLM voorkomen alsof men beweegt, maar niets is minder waar.

Geen dictaten vooraf

In aanloop naar de bekendmaking van het vervolg van onze gezamenlijke actieplannen heeft KLM een brief gepubliceerd die op vrijdag 28 oktober naar de bonden is gestuurd. De KLM-directie doet daarin voorkomen alsof men tegemoet komt aan de eisen van FNV Cabine en VNC. Niets is echter minder waar! Voor het intrekken van het -1 CA besluit worden op voorhand gewoon dezelfde bezuinigings-eisen gesteld. FNV Cabine heeft daarom consistent gereageerd dat het aanbod voor ons geen grond vormt om de acties op te schorten. Zoals eerder gecommuniceerd  is dit voorstel van KLM gewoon oude wijn in nieuwe zakken. Linksom of rechtsom moet er door de bonden vooraf getekend worden voor verdere structurele verslechteringen van onze arbeidsvoorwaarden. Wij passen voor deze vooraf vastgestelde dictaten!

Cabinebemanning samenstelling volop onder vuur

De brief van KLM is een regelrechte misleiding richting het korps en een nieuwe poging om onderlinge verdeeldheid te zaaien. Met name het kader wordt weggezet als de populatie waar gesneden kan worden. De Purser is in de voorstellen verleden tijd: Zo spoedig mogelijk in de sterkte en skippen op de Airbus. In de visieplannen van KLM is de Purser ook op Europa overbodig. Verder wordt door deze plannen voor jaren de doorstroming naar een leidinggevende functie voor één- en tweebanders geblokkeerd.

Pal voor ons vak

Als KLM nu haar zin krijgt zal men vervolgens overgaan tot verdere aanvallen op onze arbeidsvoorwaarden. En wat staat ons dan hierna te wachten? -2 CA? Service CA’s ? Uitzendkrachten? Verdere aanpassingen van de WRR? Een nieuw loongebouw? Vul maar in. FNV Cabine staat pal voor de belangen van het gehele korps en zal niet meewerken aan het te gronde richten van ons vak.

Eerste ervaringen -1 CA besluit dramatisch

De eerste ervaringen die bij ons binnenkomen met betrekking tot het -1 CA besluit zijn dramatisch. Wanorde aan boord, gedemotiveerde crew, geen tijd om behoorlijk te eten, geen tijd voor persoonlijke aandacht voor passagiers CRM en ga zo maar door. KLM is op oorlogspad en lijkt daarbij bereid te zijn om zowel de loyaliteit van het korps als dat van onze passagiers op het spel te zetten.

Actietraject

De oplossing is erg simpel: De -1 CA maatregel moet zonder voorwaarden van tafel en het pensioendispuut moet worden opgelost. Daarna gaan we aan tafel voor cao-onderhandelingen op basis van gelijkwaardigheid en zonder decreten vooraf. Zolang de KLM-directie niet op deze eisen ingaat blijft het korps actievoeren. Op 1 november zullen we onze concrete plannen daarvoor bekendmaken.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl

Open, eerlijk, daadkrachtig, democratisch en professioneel!