Skip to main content

Goede cijfers 2019, zorgen over corona

10 maart 2020

Op vrijdag 21 februari waren bestuursleden Dorien Visser, Annemiek van de Weg en Huib den Ouden, samen met bestuurder Birte Nelen, aanwezig bij de presentatie van de KLM jaarcijfers. Op het hoofdkantoor in Amstelveen heeft Pieter Elbers, samen met CFO Erik Swelheim, de financiële situatie van KLM en de Air France-KLM Groep toegelicht.

Mooi resultaat KLM

Het operationeel resultaat van boekjaar 2019 is 853 miljoen. Dit is 238 miljoen minder dan in het recordjaar 2018. Dit is een ontzettend mooi resultaat. Er zijn vorig jaar twee records gevestigd: 1,3 miljard aan investeringen en 44 miljoen vervoerde passagiers. De ‘donkere wolken’ die KLM tijdens het cao-overleg in mei 2019 aankondigde voor de rest van het jaar, zijn gelukkig niet terecht gebleken. Deze cijfers wijzen op wederom een goede winstdelingsuitkering over boekjaar 2019. Het percentage van de winstdelingsuitkering is vandaag nog niet bekend gemaakt, dit zal op 3 maart gebeuren tijdens het medewerkersevent.

Air France-KLM Groep

De AF-KLM groep boekte een operationeel resultaat van 1,1 miljard. Er zijn grote verschillen tussen KLM en Air France. Maar liefst 75% van de winst wordt verdiend bij KLM. Het is van groot belang dat Air France een verbeterd resultaat laat zien in 2020. Dit houdt de KLM directie scherp in de gaten. Het slechtst presterende bedrijfsonderdeel was Cargo, de wereldwijde vrachtmarkt bevindt zich in zwaar weer.

Zorgen over Corona

De directie heeft uitgebreid aandacht geschonken aan de effecten van Corona voor het jaar 2020. Het effect voor KLM is groot, het gaat op dit moment om 25 vluchten minder per week naar China. Wat neerkomt op een vermindering aan inkomsten van ongeveer 50 miljoen voor deze maand. Ook voor de maand maart wordt met eenzelfde bedrag rekening gehouden. De verwachting is dat er met ingang van het zomerseizoen weer wordt opgestart met vliegen op China. Volgende maand zal worden besloten of dit opportuun is, zowel qua veiligheid als qua vraag naar tickets.