Skip to main content

Nabetaling en correctie bij volledig ouderschapsverlof

Ruim 2.200 collega’s die later een salaristrede omhoog zijn gegaan door volledig ouderschapsverlof, ontvangen van KLM een nabetaling en worden in de juiste salaristrede geplaatst. Heb jij volledig ouderschapsverlof opgenomen en in die periode geen salaris ontvangen, dan zul je bij het november salaris een nabetaling ontvangen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. In deze nieuwsbrief leggen we uit hoe het zit.

Wat klopt er niet? 
Sinds 2012 is wettelijk bepaald dat het opnemen van ouderschapsverlof geen nadeel mag hebben voor werknemers. In de cabine-cao staat dat werknemers na iedere twaalf volle maanden actieve dienst een salaristrede omhooggaan. Non-activiteit is bijvoorbeeld geen actieve dienst, deze maanden tellen niet mee. KLM heeft volledig ouderschapsverlof zonder salaris ook gezien als geen actieve dienst, waardoor ook deze collega’s op een later moment een salaristrede omhoog zijn gegaan. Het uitstellen van de salaristrede vanwege volledig ouderschapsverlof mag niet. Dit wordt nu gecorrigeerd.

Hoe werkt de nabetaling?
KLM heeft gecontroleerd wie er sinds 2012 volledig ouderschapsverlof heeft opgenomen en geen salaris ontving in die periode. Deze collega’s zijn niet na twaalf maanden een salaristrede omhooggegaan, maar één of enkele maanden later. KLM heeft alle ruim 2.200 gevallen in kaart gebracht. Sommige collega’s hebben meerdere keren volledig ouderschapsverlof opgenomen of ook non-actief opgenomen, daarom was het een hele puzzel. Wettelijk gezien kunnen werknemers vijf jaar lang salaris terugvorderen, daarom is de nabetaling ook over het vanaf 1 januari 2018 gemiste salaris. Natuurlijk worden ook de tredes verhoogd, tenzij collega’s al in de hoogste trede zitten. Voor de nabetaling en de eventuele tredeaanpassing hoeven werknemers zelf niets te doen.

Fictief voorbeeld
Stel dat iemand op 1 januari 2016 in dienst is gekomen en in 2020 en 2022 één kalendermaand volledig ouderschapsverlof heeft opgenomen. Deze fictieve collega is eerst jaarlijks per januari een salaristrede omhooggegaan. In 2021 werd dit februari door de eerste keer volledig ouderschapsverlof. In 2023 is de volgende salarisstap verder opgeschoven naar maart door de tweede keer volledig ouderschapsverlof. KLM heeft uitgerekend wat het nadeel is van de verschuiving naar februari en maart voor deze fictieve werknemer, ten opzichte van de jaarlijkse stappen in januari. Dat verschil in de periode vanaf 1 januari 2018 tot nu wordt in november uitbetaald. Ook wordt de salaristrede naar boven aangepast, tenzij de werknemer op het maximum van de schaal zit.

Helpdesk en belastingen
Door deze nabetaling is het salaris in kalenderjaar 2023 voor een grote groep hoger dan voorzien. Dit kan gevolgen hebben voor belastingen en toeslagen. Mocht je hierdoor in de knel komen, dan horen we graag van je. Op onze Helpdesk beantwoorden we natuurlijk vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief. Vragen over individuele nabetalingen kunnen wij niet beantwoorden, omdat we daar geen gegevens van hebben. Via het KLM HR Support Center kun je jouw persoonlijke berekening opvragen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!