Skip to main content

Pensioenoverleg loopt vast.

28 mei 2008

De pensioenonderhandelingen voor een nieuwe pensioenregeling voor het KLM cabinepersoneel zijn dinsdag 27 mei 2008 vastgelopen.

KLM liet op verzoek van de bonden een alternatief financieringsmodel voor de nieuwe pensioenregeling doorrekenen, met een verhoging van de zgn. “rekenrente” van 3,2% naar 4%. Deze “rekenrente” is de te verwachten rente op uitstaand kapitaal. Het effect daarvan bleek een besparing op te leveren van 4,8% van de pensioenpremie ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Door de bonden werd voorgesteld om dit voordeel terug te laten vloeien naar het cabinepersoneel. Voor de KLM was dat “volstrekt onbespreekbaar”, waarop de onderhandelingen werden afgebroken.

Afgesproken is wel dat door partijen zal worden nagedacht over mogelijkheden om uit de ontstane impasse te komen en daarover met elkaar in gesprek te blijven. Daarnaast zullen KLM en bonden zich samen buigen over reglementswijzigingen die zijn voorgesteld door de Blue Sky Group.

Eerder vonden de bonden en KLM elkaar wel op andere belangrijke uitgangspunten voor een  nieuwe pensioenregeling. Zo werd er overeenstemming bereikt over een pensioenleeftijd van 60 jaar (met de mogelijkheid om eerder of later met pensioen te gaan) en komt er een (voorwaardelijke) eindloonregeling. Daarnaast kan cabinepersoneel op vrijwillige basis  kiezen voor de middenloonregeling. Verder is er een studieafspraak gemaakt om verder te onderzoeken óf en onder welke voorwaarden een overgang naar een middenloonregeling voor het cabinepersoneel een eventueel gewenst alternatief is voor de eindloonregeling. Zie ook ons artikel "Pensioenoverleg: Normpensioenleeftijd blijft 60 jaar." van 18 maart.

Redactie Cabin Pressure.