Skip to main content

KLM respecteert cao-afspraken: welverdiende winstdeling 2022

Vandaag heeft KLM aan ons bevestigd de cao-afspraak over de winstdeling te respecteren, KLM-ers zullen de volledige winstdeling over 2022 ontvangen. Zoals eerder met jullie gedeeld, heeft KLM de vakbonden op 28 februari jl. verzocht om in te stemmen met een afwijking van de cao-afspraak over de winstdeling. KLM verzocht om verlaging van de winstdeling 2022 met de terecht ontvangen NOW-steun in het eerste kwartaal van 2022. FNV Cabine heeft daarop negatief gereageerd, wij wilden dat de cao-afspraak nageleefd wordt.

Vakbonden eensgezind

Gisteren is KLM met de acht KLM vakbonden - vijf grondbonden, twee cabinebonden en één cockpitbond - in gesprek gegaan over de winstdeling. De vakbonden hebben eensgezind aan KLM laten weten niet akkoord te gaan met een aanpassing van de winstdelingsregeling. Wij hebben KLM laten weten dat wij niet akkoord gaan met een verlaging. In het verleden hebben onze leden ingestemd met cao-protocollen met lagere structurelere loonsverhoging in combinatie met de introductie en uitbreiding van de winstdelingsregeling. De KLM werknemers hebben roerige jaren achter de rug, collega’s hebben flink ingeleverd vanwege de opgelegde arbeidsvoorwaardelijke bijdrage en ‘de rek is eruit’. We hebben met zijn allen de schouders eronder gezet en hard gewerkt aan het herstel van KLM, niet zelden onder moeilijke omstandigheden. KLM heeft vandaag besloten om haar verzoek in te trekken, de positie van de vakbonden over te nemen en de winstdeling 2022 volledig uit te betalen.

Omwisselen uitbetaling vakantiegeld en WDR

Normaal gesproken wordt in april de winstdeling uitbetaald en in mei het vakantiegeld. KLM heeft vandaag aangegeven de wens te hebben om dit jaar het vakantiegeld te vervroegen naar april (in plaats van mei) en de winstdeling 2022 te verlaten naar mei (in plaats van april). Voor FNV Cabine is het belangrijk dat werknemers ontvangen waar zij conform cao recht op hebben, wij nemen het voorstel van KLM serieus in overweging.

Afspraak is afspraak

Wij hebben gisteren onze verbazing uitgesproken over hoe dit proces is gelopen. Dit is niet de manier waarop wij gewend zijn ‘zaken te doen’ met KLM. Alle KLM-ers hebben bijgedragen aan het herstel van KLM, het is nu tijd voor waardering door middel van het meedelen in de gemaakte winst, volgens afspraak!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!