Skip to main content

Cabineoverleg 29 juni

Naast de inhoudelijke cao-onderhandelingen die onlangs van start zijn gegaan, hebben we ook maandelijks het reguliere cabineoverleg. Op het KLM hoofdkantoor zijn de gebruikelijke onderwerpen tussen KLM en de cabinebonden besproken. Dit betreft de stand van zaken aangaande productie, planning en tal van lopende dossiers. In deze nieuwsbrief informeren we je graag over de belangrijkste onderwerpen die zijn besproken.

Productie ontwikkelingen

Helaas is, zoals we al eerder hebben gecommuniceerd, de geplande productie lager dan eerder werd verwacht. Door deze extra ruimte zijn alle aanvragen voor tijdelijk minderwerk voor deze zomer toegewezen door KLM. Hierdoor is het aantal beschikbare cabinecollega’s weer in overeenstemming met het aantal FTE dat benodigd is voor de geplande productie. Eind van dit jaar zullen er KLC-collega’s doorstromen naar KLM en zal er één basiscursus voor Koreaanse ACC starten. Daarnaast wordt er voor dit jaar geen instroom verwacht en zijn er dit jaar geen promotiecursussen meer gepland.

Tredestap bij volledig ouderschapsverlof

Tijdens het cabineoverleg is ook gesproken over het uitzoekwerk dat KLM doet in verband met de mogelijk onterecht doorgeschoven tredestap bij opname van volledig ouderschapsverlof. Dit is een uitvoeringsfout, omdat bij non activiteit de salarisstap wordt uitgesteld en dit bij volledig ouderschapsverlof niet zou moeten gebeuren. Door de jaren heen zijn er heel veel verlofaanvragen geweest en KLM wil zorgvuldig onderzoeken en inventariseren waar het mogelijk mis is gegaan. Dit houdt gelukkig in dat werknemers zich niet zelf hoeven te melden, maar dat KLM alles gaat uitzoeken en waar nodig zal corrigeren. Dit zal behoorlijk wat tijd gaan kosten. KLM zal hier ook nader over communiceren via de gebruikelijke kanalen.

Volgordelijsten

Tijdens het cabineoverleg is afgesproken dat KLM in plaats van jaarlijks per augustus, vanaf begin volgend jaar ieder kwartaal de volgordelijsten zal bijwerken.

Evaluatie loongebouw 2014

Naar aanleiding van signalen van FNV Cabine heeft KLM in december vorig jaar per brief bevestigd dat zij het loongebouw 2014 wil evalueren. De afgelopen periode is er een eerste start gemaakt met deze evaluatie. We hebben tijdens het cabineoverleg nogmaals verzocht om de evaluatie snel verder op te pakken. De afspraak is gemaakt dat we gedurende de zomer verder aan de slag gaan met dit onderwerp, zodat dit hopelijk voor het bereiken van een nieuwe cao is afgerond.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!