Skip to main content

Onderhandeling 25 juli: KLM maakt een draai

Wij zijn gisteren, 25 juli, totaal verrast door verschillende productiviteitsverhogende voorstellen voor het cabinepersoneel die KLM plots ter tafel bracht. KLM deed dit in aanloop naar het overleg met alle KLM vakbonden morgen, 27 juli, over loon en looptijd. Deze draai van KLM laat een bittere smaak achter. Zeker na de inhoudelijke overleggen van de afgelopen weken waarin we elkaar op punten leken te vinden en waarin de FNV Cabine delegatie zich zoals altijd constructief heeft opgesteld. We komen uit een roerige en onrustige periode waarin alle collega’s offers hebben gebracht. Deze productiviteitsverhogende maatregelen zijn ongepast, het is nu juist tijd om te investeren in werknemers.

KLM overvraagt

Wij vinden dat KLM fors overvraagt, het bedrijf deelt onze zienswijze niet. Om een indruk te geven, dit zijn voorstellen die KLM gisteren deed:

  • Verminderen JV-dagen op basis van leeftijd;
  • Verlagen aantal jaren terugkeergarantie Sociaal Plan vanaf 2025;
  • ICA WRR verslechteren door verplichting van twee lokale nachten bij long haul af te schaffen;
  • Europa WRR verslechteren door de 4,5 uursregel af te schaffen;
  • Vermindering JV op basis van feestdagen.

Wij hebben KLM gisteren laten weten niet in gesprek te willen gaan over deze productiviteitsverhogende voorstellen.

Inhoudelijk ver uit elkaar

De cabinebonden en KLM zijn gisteren eerder uit elkaar gegaan dan vooraf gepland was, omdat we wat inhoud betreft te ver uit elkaar liggen. Aanstaande donderdag en vrijdag zijn er onderhandelingen ingepland over loon en looptijd, met de acht KLM vakbonden en de KLM delegatie. Wij vinden het belangrijk om een zorgvuldig proces te lopen en onze delegatie is de gehele zomer beschikbaar om te onderhandelen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!