Skip to main content

Oprichting actiecomité FNV Cabine

Tijdens de maandelijkse vergadering van actieve FNV Cabine leden op 6 september is besloten om een actiecomité op te richten. Vorige week hebben we gecommuniceerd dat er zes maanden na het verlopen van de cabine cao nog geen akkoord in zicht is. Het loonbod van KLM ligt te ver af van onze inzet. Nu het overleg met KLM stilligt, moeten we als collega’s in beweging komen voor een goede cao. Dit doen we zorgvuldig, onder begeleiding van het actiecomité.

Wat biedt KLM?

KLM wil een cao voor twee jaar, 24 maanden, die ingaat per 2 maart 2023. De eerste loonsverhoging van 6% wil KLM pas bieden na 7 maanden, in oktober 2023. Daarna biedt KLM een loonsverhoging van 3% in juli 2024. Per 1 januari 2025 kunnen de lonen in de ogen van KLM mogelijk maximaal 2% worden verhoogd, afhankelijk van de inflatie. Dit is voor een cao van 2 jaar volstrekt onvoldoende. Met dit bod blijven we ver achter bij de loonsverhogingen die in andere cao’s worden afgesproken, dat is landelijk gemiddeld 7% voor één jaar. In plaats van 9% voor twee jaar, zoals KLM biedt. Voor FNV Cabine is koopkrachtbehoud belangrijk, vooral voor werknemers die het meest merken van de blijvend hoge inflatie.

Hoe kan het loonbod omhoog?

Dit is niet het eerste loonbod wat op tafel komt. Sterker nog; begin juni KLM begon met een inzet die nog een stuk lager was. Tijdens vorige onderhandelingen heeft KLM aangegeven het loon te willen verhogen, maar daar besparingen op de WRR en het inleveren van vrije dagen voor terug te willen. Dit is voor FNV Cabine onbespreekbaar. Wij gaan niet door productiviteitverhoging onze loonsverhoging zelf financieren.

Samen in actie!

KLM wil voor alle drie de cao’s niet verder bewegen op loon, daarom is het nu aan alle KLM-ers om in actie te komen voor een goede cao. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje; in de cabine, in de cockpit, onder de vleugel en boven de vleugel. In de andere twee domeinen rommelt het ook flink. Gisteren is er een ultimatum aangeboden door 300 grondcollega’s, als KLM hier niet op in gaat dan volgen er acties. Het actiecomité bij de vliegers is stapsgewijs druk aan het opvoeren. Bij cabine zijn de onderhandelingen het laatste geëindigd en beide cabinebonden zijn nu aan het voorbereiden middels een actiecomité. Actievoeren doen we zorgvuldig en stap voor stap, maar we pakken wel door als het nodig is! Via onze nieuwsbrief ontvang je de komende periode berichtgeving van het actiecomité.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!