Skip to main content

Woensdag cao-onderhandelingen

KLM heeft de cabinebonden uitgenodigd om 20 september verder te onderhandelen onder toezegging van een beter loonbod. Het cao-resultaat bij grond zal bij het nieuwe voorstel een rol gaan spelen, aldus de KLM onderhandelaars. Wij zijn positief over deze beweging door KLM en hebben bevestigd dat de FNV Cabine onderhandelingsdelegatie beschikbaar is voor verdere onderhandelingen. Dit maakt dat het actiecomité van FNV Cabine heeft besloten de actievergaderingen van 20 september voorlopig op te schorten.

Cao-resultaat voor grondpersoneel

Vorige week heeft KLM een forse beweging gemaakt op het loonbod voor KLM grondpersoneel en is daar een cao-akkoord afgesloten. De cao van twee jaar, van 2 maart 2023 tot en met 28 februari 2025, bevat verschillende loonsverhogingen. In het jaar 2023 worden eerst alle maandsalarissen verhoogd met 135 euro bruto per maand op basis van fulltime en daarna worden de lonen per oktober structureel met 6% verhoogd. Als we dit ook voor de cabine cao kunnen afspreken, is dit afhankelijk van het salaris in totaal zo’n 8 tot 11,5% procent in 2023 voor cabinepersoneel. In 2024 ontvangt het grondpersoneel in januari eenmalig 500 euro bruto en in juli 3% structurele verhoging. In 2025 kan in januari nog een structurele verhoging van de grondsalarissen plaatsvinden tot 2%, afhankelijk van de inflatie in het jaar 2024. Wij hebben er alle vertrouwen dat we deze loonparagraaf ook kunnen afspreken voor het cabinepersoneel.

Acties bij cabine ‘on hold’

Op 13 september hebben we KLM laten weten dat verder onderhandelen geen zin heeft als KLM niet met een beter loonbod zou komen. Nu heeft KLM toegezegd dat ze woensdag met ons in onderhandeling willen. Onder de toezegging dat KLM met een beter loonbod zal komen, omdat het cao-resultaat bij grond een rol gaat spelen, worden de acties tijdelijk opgeschort. Uitstel is geen afstel. 20 september gaan we opnieuw met KLM aan tafel. Zolang er geen overeenstemming is over een nieuwe cao, blijft het actiecomité voorbereidingen treffen om acties voor te bereiden voor als dat nodig is. De peiling over actiebereidheid blijft dan ook openstaan.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!