Skip to main content

Grote stappen gezet in cao-onderhandelingen

Op 20 september hebben we verder onderhandeld over de cao voor KLM cabinepersoneel. Onder druk van dreigende acties is KLM in beweging gekomen en zijn er twee grote stappen gezet. Onze wens uit de cao-inzet om het Sociaal Plan ongewijzigd op te nemen als bijlage in de cao is ingewilligd. Zo hebben we in de cao ook voor de toekomst een goed vangnet in onzekere tijden. KLM heeft ook een grote beweging gemaakt op loon, deze lichten we hieronder toe. Naast loon en Sociaal Plan, liggen er ook positieve inhoudelijke afspraken uit onze cao-inzet op tafel. Bij de volgende onderhandeling op donderdag 28 september verwachten we de nieuwe cao af te kunnen sluiten.

Loonbod voor cabinepersoneel

KLM heeft nu bij cabine hetzelfde loonbod gedaan als aan de andere cao-tafels bij KLM. Voor een cao met een looptijd van twee jaar ziet dat er als volgt uit:

  • Per september 2023 worden alle fulltime cao maandsalarissen structureel met €135,- verhoogd;
  • Per oktober 2023 worden alle salarissen structureel met 6% verhoogd;
  • Per januari 2024 ontvangt iedereen die op 31 december 2023 in dienst is eenmalig €500,- bruto, dit zien wij als tegemoetkoming voor eerste cao-maanden zonder loonsverhoging;
  • Per juli 2024 worden alle salarissen structureel met 3% verhoogd;
  • Per januari 2025 kunnen de salarissen structureel tot 2% stijgen, afhankelijk van de inflatie in 2024.

Effect op maandsalarissen

Naast de eenmalige €500,- bruto en de verhoging in 2025 die afhankelijk is van de inflatie, zullen met dit bod de salarissen structureel stijgen met ruim 11% tot bijna 15%. Door het loonbod stijgen in 2023 en 2024 de fulltime maandsalarissen in euro’s als volgt:

Tabel

 

 

Ledenraadpleging

We verwachten op 28 september aan tafel een cao-resultaat te behalen. Alle gemaakte afspraken zullen we integraal delen, toelichten in extra cao webinars en voorleggen aan alle leden via een ledenraadpleging. Bij FNV Cabine hebben leden het laatste woord!

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!