Skip to main content

Cao-resultaat op hoofdlijnen in het vliegerdomein

Zondagavond 24 september hebben VNV en KLM een cao-resultaat op hoofdlijnen bereikt. Daarmee is de werkonderbreking die vandaag tussen 11 en 12 uur gepland stond van de baan. Nu ligt er dus een cao-resultaat voor het grondpersoneel en voor de cockpit. Aanstaande donderdag onderhandelen wij met KLM over de cao voor cabinepersoneel. Daarbij zullen we ook goed kijken wat dit nieuwste resultaat betekent voor onze loonontwikkeling.

Evenwicht in de cao-resultaten

Het is belangrijk dat er evenwicht is in de cao-resultaten bij KLM. In het cao-resultaat bij vliegers is in plaats van de vaste loonsverhoging van 135 euro per maand, afgesproken dat de salarissen met 2% worden verhoogd. Ook is de eenmalige uitkering van 500 euro vervallen, in ruil voor een eenmalige uitkering van 2% van het bruto jaarsalaris. De overige afspraken over loon zijn gelijk aan het bod dat KLM deed bij grond- en cabinepersoneel, zowel de percentages als de ingangsdata zijn gelijk. De inhoudelijke afspraken in het nieuwste akkoord kennen we nog niet.

Onderhandeling donderdag

Aanstaande donderdag gaan wij in onderhandeling met KLM over onder andere de twee punten die anders zijn in het cao-resultaat op hoofdlijnen met de vliegers. De 2% structurele verhoging is in de cabine voor de collega’s met een salaris tot 6.750 euro een verlaging ten opzichte van de structurele verhoging van de maandsalarissen met 135 euro. De eenmalige uitkering bij de vliegers van 2% van het bruto jaarsalaris zal een onderwerp van gesprek zijn. Dit komt hoger uit dan de 500 euro eenmalig en dus is  onze inzet om de eenmalige uitkering voor cabinepersoneel te verhogen.

Redactie FNV Cabine

Nog geen lid van FNV Cabine, maar wil je ook invloed? Meld je dan aan voor het introductielidmaatschap via www.fnvcabine.nl 

Democratisch, vernieuwend en eerlijk!